Ακροβατώντας με τη φαντασία: 70+7 παραμύθια για το ΔημοτικόΚατεβάστε τον κατάλογο πατώντας εδώ.

ΝΤΑΗΔΕΣ, ΕΞΥΠΝΑΚΗΔΕΣ, ΔΗΘΕΝ ΦΙΛΟΙ... ΚΑΙ ΕΣΥ
Τζήνυ Αλεξάντερ
Άγκυρα
ΤΑΞΕΙΣ: Δ’, Ε’, Στ’
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ: Τους ξέρεις δα αυτούς τους τύπους... Οι νταήδες προσπαθούν να σε φοβίσουν. Οι εξυπνάκηδες κάνουν σαρκαστικά σχόλια εις βάρος σου. Οι δήθεν φίλοι σου γυρνούν ξαφνικά την πλάτη, χωρίς καμιά εξήγηση. Ίσως καταλήξεις να νιώθεις αποτυχημένος. Αλλά δεν είναι ανάγκη. Απλώς πρέπει να χτίσεις τις άμυνές σου, ώστε να μην μπορούν να σε επηρεάσουν οι νταήδες. Αυτό το βιβλίο θα σου δείξει τον τρόπο...
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΟΥ: Εξαιρετικό βιβλίο. Παρουσιάζει όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τους εκφοβιστές και βοηθά τους αναγνώστες να αποβάλουν τα στερεότυπα, τις ανασφάλειες και τους φόβους τους και να αντιμετωπίσουν τη ζωή με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία. Διέπεται από την άποψη ότι όσο καλύτερα μάθουν τα παιδιά να αντιμετωπίζουν τους εκφοβιστές, τόσο λιγότερο θα δέχονται τις απειλητικές συμπεριφορές τους. Περιέχει ιστορίες παιδιών ως παραδείγματα καθώς και μικρά τεστ. Ο τρόπος συγγραφής του παραμυθιού ευνοεί και το θεατρικό παιχνίδι.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ: Εκφοβισμός.

ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ
Σειρά
ΣΑΒΒΑΛΑΣ
ΤΑΞΕΙΣ: Γ’, Δ’
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ: Νιώθεις λύπη; Χαρά; Φοβάσαι; Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, ανακαλύπτουν τα συναισθήματά τους. Μέσα από το βιβλίο αυτό, που παρουσιάζει με απλό και ρεαλιστικό τρόπο καθημερινές καταστάσεις, τα παιδιά θα διευκολυνθούν στο να εκφράσουν τα συναισθήματά τους. Οι δραστηριότητες και τα παιχνίδια που προτείνονται στο τέλος του βιβλίου θα τα βοηθήσουν να τα εξερευνήσουν, ενώ, χάρη στις συμβουλές που θα διαβάσουν, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί θα βοηθηθούν στην προσπάθειά τους να μιλήσουν στα παιδιά για θέματα που τα απασχολούν.
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΟΥ: Όπως υποδηλώνει και ο τίτλος, το παραμύθι πραγματεύεται τα ανθρώπινα συναισθήματα. Με απλά και κατανοητά λόγια παρουσιάζει μια πλειάδα συναισθημάτων είτε αυτά είναι ευχάριστα είτε δυσάρεστα. Στο τέλος υπάρχουν έξι εξαιρετικές δραστηριότητες που σίγουρα θα εμπλουτίσουν την επεξεργασία του εν λόγω παραμυθιού (το ζάρι των συναισθημάτων, είσαι καλός ηθοποιός; κ.α.) Επίσης, περιέχονται κάποιες πολύ εύστοχες οδηγίες προς τους γονείς, κατάλληλες όμως και για τους εκπαιδευτικούς.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ: Τα συναισθήματα.

ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ ΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ
Βαρελλά Αγγελική

Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.
ΤΑΞΕΙΣ: Ε’, Στ’
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ: Στον κήπο με τα παραμύθια ελάτε όλοι! Σας περιμένουν εκπλήξεις και κρυμμένα μυστικά, σε συναρπαστικά κείμενα και υπέροχες εικόνες, που έχουν δημιουργήσει με ευαισθησία και χιούμορ σπουδαίοι συγγραφείς και ζωγράφοι. Εκεί θα συναντήσετε τη Μαργαρίτα και τον Ήλιο, τη μαρμαρωμένη νεράιδα, τον πελαργό από το Χολαργό, την κοντορεβυθούλα, το Λελέκι και τους φίλους του. Στον κήπο αυτό είναι ευπρόσδεκτα όλα τα παιδιά.
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΟΥ: Πέντε αυτοτελή παραμύθια από κορυφαίους παραμυθάδες. Καταπιάνονται με θέματα που αφορούν την αγωγή ζωή (αγάπη, απώλεια, εξωτερική εμφάνιση κ.ά.). Κάθε παραμύθι μπορεί να μελετηθεί από μόνο του και να εξαχθούν απ’ αυτό σπουδαία μηνύματα και κορυφαία διδάγματα.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ: Αγωγή ζωής.

ΤΟ ΒΟΥΝΟ ΤΩΝ ΝΑΝΩΝ
Σταματοπούλου Ιωάννα
Κέδρος
ΤΑΞΕΙΣ: Ε’, Στ’
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ: Στο "Βουνό των νάνων", ταξιδεύουμε μαζί με τη Μόζα στον κόσμο των ανθρώπων με σύνδρομο Down και εγκεφαλική παράλυση. Προσεγγίζουμε έτσι την ουσιαστική έννοια της φράσης "άτομα με ειδικές ανάγκες και ικανότητες", ενημερωνόμαστε για τις ιδιαιτερότητες των ατόμων αυτών, καταλαβαίνουμε γιατί νιώθουν αμήχανα κάποιοι άνθρωποι απέναντί τους και ευαισθητοποιούμαστε, τελικά, σε ένα δύσκολο κοινωνικό θέμα με χαριτωμένο τρόπο.
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΟΥ: Η Μόζα η γάτα ταξιδεύει με το νάνο Τάλι στον κόσμο των παιδιών με ειδικές ικανότητες. Θα γνωρίσει το τι συμβαίνει και αντιμετωπίζουν αυτά τα προβλήματα, θα γνωρίσει τα ειδικά σχολεία, θα γνωρίσει τις ασχολίες αυτών των παιδιών και τελικά θα αναπτύξει φιλικά αισθήματα έναντί τους.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ: Ειδική εκπαίδευση. Παιδιά με ειδικές ικανότητες.

Η ΜΑΓΙΣΣΑ ΑΜΠΟΥΛΙΝΑ
Σταματοπούλου Ιωάννα
Κέδρος
ΤΑΞΕΙΣ: Ε’, Στ’
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ: Στη Μάγισσα Αμπουλίνα, ταξιδεύουμε μαζί με τη Μόζα στον κόσμο των ανθρώπων με κινητικά προβλήματα. Προσεγγίζουμε έτσι την ουσιαστική έννοια της φράσης "άτομα με ειδικές ανάγκες και ικανότητες", ενημερωνόμαστε για τις ιδιαιτερότητες των ατόμων αυτών, καταλαβαίνουμε γιατί νιώθουν αμήχανοι οι υπόλοιποι άνθρωποι απέναντί τους και ευαισθητοποιούμαστε, τελικά, σε ένα δύσκολο κοινωνικό θέμα με χαριτωμένο τρόπο.
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΟΥ: Στο παραμύθι αυτό παρουσιάζεται ο κόσμος των ατόμων με αναπηρία. Λύνονται όλες οι απορίες των παιδιών για το πώς ζουν αυτοί οι άνθρωποι και επίσης δίδονται συμβουλές για το πώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε απέναντί τους.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ: Άτομα με αναπηρίες (κινητικά προβλήματα).

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΑΥΡΗ ΓΑΤΑ
Τριβιζάς Ευγένιος

Ελληνικά Γράμματα
ΤΑΞΕΙΣ: Ε’, Στ’
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ: Σε ένα μακρινό νησί τα μέλη μιας μυστικής αδελφότητας προληπτικών πιστεύουν ότι οι μαύρες γάτες φέρνουν γρουσουζιά και αποφασίζουν να τις εξολοθρεύσουν με δηλητήρια, παγίδες και χίλιους δύο απάνθρωπους τρόπους. Σε λίγο έχουν σχεδόν επιτύχει τον σκοπό τους. Μόνο μία μαύρη γάτα έχει απομείνει ζωντανή. Τα μέλη της αδελφότητας είναι αποφασισμένα να την βρουν και να την εξοντώσουν. Αλλά και η γάτα είναι αποφασισμένη να επιζήσει. Αυτή είναι η ιστορία ενός ανελέητου διωγμού, ενός απελπισμένου έρωτα, μία πικρής προδοσίας - αυτή είναι η ιστορία της τελευταίας μαύρης γάτας. Η Τελευταία Μαύρη Γάτα: ένα μυθιστόρημα από τον "ποιητή παραμυθιών" Ευγένιο Τριβιζά που κερδίζει από την πρώτη σελίδα και κρατά αδιάπτωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη, μία συναρπαστική περιπέτεια που συνδυάζει τον λυρισμό με το χιούμορ, τη συγκίνηση με το μυστήριο, την απόγνωση με την ελπίδα, ένα δριμύ "κατηγορώ" κατά του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και της δεισιδαιμονίας.
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΟΥ: Το παραμύθι παρουσιάζει με παιδικό αλλά και συνάμα συγκλονιστικό τρόπο όλα τα τεχνάσματα και την πορεία επινόησης του «εχθρού». Η κατήχηση των μαζών από τους «καθώς πρέπει» με ψευδοεπιχειρήματα, η δαιμονοποίηση με τον καταλογισμό όλων των δεινών, ο φανατισμός του πλήθους, η προπαγάνδα μέσω των σχολείων, η άκρατη κινδυνολογία είναι ορισμένες από τις τεχνικές που χρησιμοποιούνται για να εξοντώσουν τις μαύρες γάτες. Φυσικά οι μαύρες γάτες αντιπροσωπεύουν κάθε μειονότητα και κάθε κατατρεγμένο. Ένα συγκλονιστικό, συγκινητικό και αφοπλιστικά αληθινό παραμύθι. Ένα παραμύθι μάθημα ζωής. Απλά εξαιρετικό!
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ: Επινόηση εχθρών. Ρατσισμός. Δοαφορετικότητα.

Ο ΚΥΡΙΟΣ ΑΛΦΑΛΦΑ
Τσιαμπόκαλου Γιολάντα
Καστανιώτη
ΤΑΞΕΙΣ: Γ’, Δ’, Ε’
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ: Φαντάσου να μιλάς μόνο με λέξεις από "άλφα"! Αδύνατον; Κι όμως, ο Αλφάλφα μπορεί! Όχι μόνο μπορεί, αλλά δεν μπορεί να κάνει αλλιώς. Όλα όσα θέλει να πει, να πιει, να φάει, ακόμα και το όνομα της γυναίκας του, πρέπει να αρχίζουν από "άλφα". Κάθε βράδυ κάνει ασκήσεις, μήπως καταφέρει να πει κι άλλες λέξεις. Αποκλείεται! Όσο γυρνάς τις σελίδες, ο Αλφάλφα θα ανακαλύπτει τις λέξεις που τόσο του λείπουν. Όμως, καμιά φορά σημασία έχει ο τρόπος που λες κάποιες λέξεις και αν τελικά σου ταιριάζουν. Ο Αλφάλφα είναι ένας αλλόκοτος ακροβάτης, αστείος και ανασφαλής. Μέσα στο τσίρκο θα γνωρίσει πολλούς και θα ακούσει διάφορα. Μέχρι τελικά να καταλάβει ότι δεν είναι κι άσχημα να είσαι διαφορετικός.
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΟΥ: Ο κύριος Αλφάλφα είναι ένας συμπαθέστατος ακροβάτης, ο οποίος έχει μια γλωσσική ιδιομορφία/ απόκλιση. Παρά το γεγονός ότι στη ζωή του τα κατάφερνε μια χωρά, ήθελε πάραυτα να αλλάξει. Ή αν προτιμάτε ήθελε να μοιάσει με τους άλλους. Καθημερινά βίωνε το άγχος της διαφορετικότητάς του και ήταν δυστυχής που δεν μπορούσε να μιλήσει όπως τους υπόλοιπους. Στην προσπάθειά του να μοιάσει με τους άλλους θα εμπιστευθεί διάφορους τυχάρπαστους και θα ξεχάσει τον εαυτό του! Πρόκειται για ένα παραμύθι που διαπραγματεύεται τις διάφορες ανθρώπινες ιδιομορφίες προσπαθώντας να αποδομήσει το στερεότυπο ότι οποιαδήποτε παρέκλιση είναι a priori προβληματική. Απλά εξαιρετικό, με αρκετό χιούμορ, καταπληκτικές εικόνες και φυσικά εύστοχο μήνυμα!
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ: Διαφορετικότητα

ΝΤΙΡΙΓΚΟΟΥ ΝΤΙΡΙΜΠΑΙ
Τσιαμπόκαλου Γιολάντα

Καστανιώτη
ΤΑΞΕΙΣ: Γ’, Δ’
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ: Κάποιες φορές τα όνειρα γίνονται εφιάλτες. Κρύβονται κάτω από το κρεβάτι ή κουνάνε τις κουρτίνες για να μας φοβίσουν. Δύσκολα τα πράγματα! Και ποιος να σε πιστέψει; Ευτυχώς που υπάρχουν οι Ζουμπάδες! Κάτι μικροκαμωμένα, μαλλιαρά και γελαστά πλασματάκια. Οι Ζουμπάδες είναι οι φύλακες των ονείρων σου. Ζουμπάνε, ζουλάνε και σκάνε όλα τα κακά όνειρα από τον ύπνο σου. Αν τους φωνάξεις με τη μαγική λέξη Ντιριγκόου-Ντιριμπάι, θα έρθουν στη στιγμή. Προς το παρόν βρέθηκαν στη Χώρα της Φαντασίας, γιατί νόμισαν πως τα παιδιά δεν τους θέλουν πια. Φτάνουν οι φίλοι τους, φτάνει μια λέξη μαγική, μια μυστική συνταγή, για να ‘ρθουν πίσω στη γη; Ή πρέπει λίγο να θες κι εσύ;
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΟΥ: Οι άνθρωποι εξαιτίας της εργασιομανίας και του άγχους σταμάτησαν να κάνουν όνειρα. Συνεπώς όλα τα πλάσματα της φαντασίας που τρύπωναν στα όνειρα (νεράιδες, ξωτικά, ζουμπάδες κ.ά.) αναγκάστηκαν να φύγουν μακριά και να ζήσουν στη Χώρας της Φαντασίας. Εκεί παρόλο που όλα ήταν ωραία και μαγευτικά εντούτοις δεν ήταν ευτυχισμένα. Η δουλειά τους ήταν να διώχνουν τους εφιάλτες και να ομορφαίνουν τα όνειρα των ανθρώπων. Έτσι οι μικροσκοπικοί Ζουμπάδες σκαρφίστηκαν ένα υπέροχο τέχνασμα για να κάνουν τους ανθρώπους να ξαναονειρευτούν: «Ντιριγκόου-Ντιριμπάι»! Ένα υπέροχο παραμύθι που δείχνει πόσο γλυκιά γίνεται η ζωή εάν δεν σταματήσουμε να κάνουμε όνειρα ποτέ!
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ: Το να ονειρεύεσαι.

ΑΝ ΚΕΡΑΣΕΙΣ ΠΑΓΩΤΟ ΕΝΑ ΓΑΤΟ ΧΝΟΥΔΩΤΟ
Τσιαμπόκαλου Γιολάντα
Καστανιώτη
ΤΑΞΕΙΣ: A’, B’
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ: Αν κεράσεις παγωτό ένα γάτο χνουδωτό, θα λερώσει τα μουστάκια και θα θέλει μπάνιο... στη θάλασσα! Όσο θα γυρνάς τις σελίδες, ο γάτος όλο κάτι καινούργιο θα σκαρώνει, για να σου μείνει αξέχαστο αυτό το καλοκαίρι. Μα όταν παγωτό μυρίζει, όλο θα σου γουργουρίζει: "Πεινιάουουουου!"
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΟΥ: Ένα χαριτωμένο και διασκεδαστικό παραμύθι με εκπληκτική εικονογράφηση. Περιγράφει με ανάλαφρο τρόπο τη σχέση ενός παιδιού με το γάτο κι όλα αυτά μέσα σε καλοκαιρινό σκηνικό.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ: Ζωοφιλία.

Ο ΓΥΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΕ 80 ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ
Baxter Nicola

Καστανιώτη
ΤΑΞΕΙΣ: Δ’, Ε’, Στ’
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ: Όπου κι αν ζουν άνθρωποι - στην παγωμένη Αρκτική ή στο υγρό τροπικό δάσος - παντού υπάρχουν παραμύθια. Η συναρπαστική αυτή συλλογή παραμυθιών απ' όλο τον κόσμο στολίζεται απ' τη μαγευτική εικονογράφηση του Ρότζερ Λάνγκτον. Εδώ μέσα θα γνωρίσετε σοφά ζώα και ελαφρόμυαλους ανθρώπους, πανέμορφες κοπέλες και σκανταλιάρικα ξωτικά. Θα βρείτε αστεία παραμύθια, μαγικούς μύθους, ιστορίες αγάπης και περιπέτειες. Σ' αυτό το υπέροχο ταξίδι όλοι θα βρούνε το παραμύθι που τους ταιριάζει.
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΟΥ: Ξεφυλλίζοντας το παραμύθι ταξιδεύεις με τη φαντασία και τη σοφία των λαών απ’ άκρη σ’ άκρη της γης. Ογδόντα μικρά παραμύθια από την Αμερική, την Ευρώπη, την Ασία, την Αφρική και την Ωκεανία, ταξινομημένα και ανά λαό, δίνουν την αφορμή για γνωριμία με τη λαϊκή σοφία που εκ των πραγμάτων είναι οικουμενική και φυσικά πηγαία σε κάθε πολιτισμό.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ: Διαπολιτισμικότητα. Γνωριμία με παραμύθια διαφόρων λαών.

ΠΟΛΕΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΑΙΤΙΑ
Έρικ Μπατού
Μεταίχμιο
ΤΑΞΕΙΣ: Α’, Β’
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ: Τι ζηλευτή ειρήνη επικρατούσε ανάμεσα στις δύο γειτονικές χώρες! Οι βασιλιάδες τους ήταν τόσο αγαπημένοι! Τα παιδιά του γαλάζιου βασιλείου έπαιζαν με τα παιδιά του κόκκινου βασιλείου. Ώσπου μια μέρα, για μια ασήμαντη αφορμή, ξεσπάει τρομερός πόλεμος... Ποιο θα είναι το τέλος του;
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΟΥ: Ένα αστείο περιστατικό στάθηκε η αφορμή για να ξεκινήσει πόλεμος ανάμεσα σε δυο μέχρι πρότινος αγαπημένα βασίλεια. Ο πόλεμος δεν φάνταζε να τελειώνει μέχρι που τα παιδιά των δύο βασιλείων αυθόρμητα άρχισαν να παίζουν μεταξύ τους. Τελικά το παιχνίδι και η χαρά μας βγάζουν από τα αδιέξοδα!
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ: Πόλεμος και ειρήνη.

ΠΑΤΑΤΕΣ, ΠΑΤΑΤΕΣ
Lobel Anita
Άγκυρα
ΤΑΞΕΙΣ: Β’, Γ’, Δ’
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ: Η βραβευμένη συγγραφέας και ζωγράφος Ανίτα Λόμπελ, γράφει και εικονογραφεί τη γεμάτη έντονες συγκινήσεις ιστορία δυο αδελφών που βρεθήκαν σε δυο αντίπαλα στρατόπεδα, και της συνετής μητέρας τους, που με την εξυπνάδα της καταφέρνει να φέρει και πάλι την ειρήνη στον τόπο τους.
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΟΥ: Ακόμα και οι εχθροί έχουν τις ίδιες έγνοιες, τις ίδιες αγωνίες, τις ίδιες ανάγκες. Και αυτό διότι παραμένουν Άνθρωποι παρόλες τις ψευδοδιαφορές τους. Η λάμψη του σπαθιού και το κύρος των παρασήμων προσφέρουν πρόσκαιρη ικανοποίηση. Το παραμύθι αποδεικνύει ότι η πραγματική ευτυχία βιώνεται μέσα από τις αρμονικές σχέσεις με το συνάνθρωπο και τη φύση.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ: Πόλεμος και ειρήνη.

ΤΑ ΜΙΣΑ ΤΗΣ ΜΑΤΟΥΛΑΣ
Ρουσάκη Μαρία

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
ΤΑΞΕΙΣ: Α’, Β’
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ: Η Ματούλα μισεί τα μισά, μέχρι που μαθαίνει να βλέπει το κάθε πράγμα στη ζωή με έναν αλλιώτικο τρόπο. Εξετάζοντας το καθετί μισό γίνεται καταπληκτικό, όπως και το κάθε πράγμα ολόκληρο γίνεται διαφορετικό.
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΟΥ: Πολλά πράγματα στη ζωή είναι μισά, αλλά εξίσου αληθινά! Η ίδια η ζωή μας τα παρουσιάζει κάποιες φορές μισά και κάποιες φορές ολόκληρα. Στο βαθμό όμως που είναι όλα της ζωής, πρέπει να τα αποδεχτούμε. Ένα ευρηματικό παραμύθι που διεγείρει τη φαντασία και τη δημιουργικότητα. Στο τέλος περιέχονται δραστηριότητες για τα Ελληνικά, τα Μαθηματικά και την Τέχνη.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ: Τα μισά και τα ολόκληρα της ζωής.

OΙ ΦΙΛΟΙ
Μάκης Τσίτας

ΨΥΧΟΓΙΟΣ
ΤΑΞΕΙΣ: Α’ Β’
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ: Με πολλά χρώματα αλλά και πολύ κέφι, ο πολυαγαπημένος συγγραφέας των παιδιών Μάκης Τσίτας θα συστήσει στους μικρούς αναγνώστες τους φίλους του που θα τους αγαπήσουν! Το τρυφερό κείμενο συνοδεύεται από την χαριτωμένη εικονογράφηση της Ναταλίας Καπατσούλια σε ένα βιβλίο που θα αγγίξει τις παιδικές καρδιές.
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΟΥ: Με απλά, αλλά αληθινά λόγια ο συγγραφέας περιγράφει τη φιλία. Τις στιγμές χαράς, συμπαράστασης ακόμα και τις στιγμές έντασης που αναπόφευκτα υπάρχουν σε κάθε σχέση.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ: Η φιλία.

Ο ΚΗΠΟΣ ΜΕ ΤΙΣ 11 ΓΑΤΕΣ
Morati Luciano

Σχήμα και χρώμα
ΤΑΞΕΙΣ: Γ’, Δ’
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ: Στη γειτονιά μιας πόλης με πολλά αυτοκίνητα και καυσαέριο, σ' ένα κήπο, ζουν γάτες. Γάτες μικρές και μεγάλες που όλες έχουν τον χαρακτήρα τους, αλλά ζουν μια ζωή αρμονική μέχρι τη στιγμή που παρουσιάζεται η γάτα του Σιάμ και τους φέρνει ένα μπουκαλάκι με «μαγικό φίλτρο». Από εκεί αρχίζει μια ατελείωτη ιστορία για να μείνει στο μυαλό όλων μας. Το παραμύθι είναι γραμμένο από τον Λουτσιάνο Μοράτι (ψυχολόγο) και απευθύνεται σε παιδιά σχολικής ηλικίας, με σκοπό να τους μιλήσει για την χρήση ουσιών, χωρίς να αναφέρεται σ' αυτές. Έχει εκδοθεί απ' τις εκδόσεις «Σχήμα και Χρώμα» του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕ.Θ.Ε.Α.) και έχει την έγκριση του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου για την αξιοποίηση του στα σχολεία.
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΟΥ: Δώδεκα ιστοριούλες που καταπιάνονται με θέματα αγωγής ζωής (εξαρτησιογόνες ουσίες, ζήλια, θυμός, εσωστρέφεια, ανευθυνότητα κ.ά.) Κάθε ιστορία μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό μάθημα ζωής για τα παιδιά. Όλα τα περιστατικά μπορούν να ταυτιστούν με περισσή ευκολία με περιστατικά από την καθημερινότητα των παιδιών και με την κατάλληλη παιδαγωγική αξιοποίηση να εξαχθούν κορυφαία συμπεράσματα. Επίσης, στο παραμύθι συμπεριλαμβάνεται κι ένα αναλυτικό εγχειρίδιο για τους εκπαιδευτικούς που προτείνει ιδέες για προφορική, γραπτή και θεατρική έκφραση.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ: Αγωγή ζωής.

ΑΓΟΡΙΑ ΚΑΙ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ ΑΚΡΗ ΩΣ ΤΗΝ ΑΛΛΗ
Roca Nuria
Κέδρος
ΤΑΞΕΙΣ: Β’, Γ’
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ: Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν παιδιά. Ανάλογα όμως με το που ζουν, μιλούν διαφορετικές γλώσσες, και τα μάτια, τα μαλλιά και το δέρμα τους έχουν διαφορετικό χρώμα. Διαβάζοντας αυτό το βιβλίο, τα παιδιά θα γνωρίσουν αγόρια και κορίτσια από την Κίνα, την Αλάσκα, την Ιαπωνία, την Ευρώπη, την Αυστραλία και πολλά άλλα μέρη, και θα ανακαλύψουν το κλίμα, τον πολιτισμό και τις γιορτές άλλων χωρών. Οι δραστηριότητες και τα παιχνίδια που προτείνονται στο τέλος του βιβλίου θα τα βοηθήσουν να τα εξερευνήσουν, ενώ, χάρη στις συμβουλές που θα διαβάσουν, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί θα βοηθηθούν στην προσπάθειά τους να μιλήσουν στα παιδιά για θέματα που τα απασχολούν.
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΟΥ: Μια περιδιάβαση σε διάφορα σημεία του κόσμου που μέσα από ανθρώπινα παραδείγματα θα μας γνωρίσει διάφορους πολιτισμούς. Όλοι οι άνθρωποι ζουν με διαφορετικό τρόπο αλλά έχουν κάτι κοινό: είναι Άνθρωποι με κοινές αγωνίες και κοινές ανάγκες. Στο τέλος του παραμυθιού προτείνονται διάφορες κατασκευές και παιχνίδια.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ: Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι.

Ο ΤΖΙΤΖΙΚΟ-ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΦΥΣΗΣ
Σβορώνου Ελένη

Μεταίχμιο
ΤΑΞΕΙΣ: Δ’, Ε’
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ: Ο Τζιτζικο-Περικλής, ένα αμέριμνο τζιτζίκι, περνούσε τον καιρό του γράφοντας με πάθος μουσική και αδιαφορώντας για το τι συνέβαινε γύρω του. Οι θεοί των τεσσάρων Εποχών όμως θύμωσαν μαζί του και για αυτό τον έκαναν Υπουργό Φύσης αναθέτοντάς του ένα δύσκολο έργο: να ξανακάνει τα ελληνικά δάση, τις θάλασσες, τις λίμνες και τα ποτάμια... όμορφα και μαγικά! Όπως ήταν κάποτε. Η μόνη βοήθεια που έδωσαν οι θεοί στον Πέρη ήταν κάποιες μαγικές λέξεις. Τίποτα άλλο. Στις δύσκολες στιγμές όμως υπάρχουν οι φίλοι. Ο Αχινός, από τη θάλασσα, η Πευκοβελόνα, από το δάσος, και η Λιμπελούλα, από τη λίμνη, έρχονται ...
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΟΥ: Ο Τζιτζικο-Περικλής είναι ένα αλαζονικό και εγωκεντρικό τζιτζίκι. Παρόλα αυτά οι Θεοί του αναθέτουν τη δυσκολότερη αποστολή της ζωής του: να γίνει Υπουργός Περιβάλλοντος και να σώσει το περιβάλλον από την προδιαγραφόμενη καταστροφή. Σε συνεργασία με τους φίλους του, που τους αναθέτει καθήκοντα υφυπουργών, προσπαθούν να αναστρέψουν την καταστροφή και το επιτυγχάνουν μόνο και μόνο με την πίστη! Πρόκειται για ένα παραμύθι που παρουσιάζει με εύστοχο τρόπο όλες τις απειλές που δέχεται το οικοσύστημα από τους ανθρώπους. Στο τέλος και υπό τον τίτλο «Η αλήθεια πίσω από το παραμύθι» υπάρχουν χρήσιμες πληροφορίες για τον εκπαιδευτικό σχετικά με το περιβάλλον. Μέσα σε οκτώ σελίδες παρουσιάζονται εξαιρετικά ενδιαφέροντα στοιχεία για τα δάση, τις θάλασσες και τους βιότοπους. Επιπρόσθετα, περιλαμβάνονται και κάποιες ιδέες για τον εκπαιδευτικό.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ: Η σωτηρία του περιβάλλοντος.

Ο ΠΡΑΣΙΝΟΠΑΣΧΑΛΙΑΣ
Δημουλίδου Χρύσα
ΛΙΒΑΝΗΣ
ΤΑΞΕΙΣ: Α’, Β’, Γ’
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ: Σ’ ένα μικρό πασχαλοχωριό ζει μια πράσινη πασχαλίτσα, ο Πρασινοπασχαλιάς, που κανείς δεν τον κάνει παρέα γιατί είναι διαφορετικός. Όταν όμως εμφανίζεται το μαύρο κοράκι που θέλει να φάει τις πασχαλίτσες, ο Πρασινοπασχαλιάς με το φίλο του το σαλιγκάρι, τον Σάλη, θα συνεργαστούν και θα διώξουν τον εχθρό. Ένα διδακτικό παραμύθι που μιλάει για τη διαφορετικότητα και την αξία της συνεργασίας και της φιλίας.
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΟΥ: Μια πασχαλίτσα όντως παραδόξως γεννήθηκε πράσινη αντί κόκκινη. Αυτή της η διαφορετικότητα ήταν και η αιτία να απομονωθεί αφού καμιά άλλη πασχαλίτσα ήθελε να παίζει μαζί της. Τελικά, το πράσινό της χρώμα ήταν και το σωτήριο, διότι κατάφερε με τη διαφορετικότητά της να σώσει όλες τις πασχαλίτσες από το μαύρο κοράκι. Ένα παραμύθι που αποδεικνύει ότι αυτό που μετρά είναι η καρδιά και όχι το χρώμα.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ: Διαφορετικότητα.

Η ΚΥΡΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ
Τόλκα Ματούλα

ΛΙΒΑΝΗΣ
ΤΑΞΕΙΣ: Γ’, Δ’
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ: Tα μπουκάλια, τα τενεκεδάκια και τα χαρτιά έχουν μεγάλη στεναχώρια. Όλα χρησιμοποιημένα και πεταμένα, αισθάνονται πλέον άχρηστα, μέχρι που η εφημερίδα φέρνει τα καλά τα νέα... Ανακύκλωση!
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΟΥ: Εάν είχαν φωνή τι θα έλεγαν άραγε τα μπουκάλια, τα τενεκεδάκια και τα χαρτιά που βρίσκονται μέσα στον σκουπιδοτενεκέ; Μα φυσικά ότι δεν τους αρέσει να είναι σκουπίδια! Με την ανακύκλωση θα ξαναγίνουν όπως ήταν πριν: όμορφα, γυαλισμένα και έτοιμα για αξιοποίηση. Εξάλλου, σε κανέναν δεν αρέσει να τον αποκαλούν σκουπίδι. Το παραμύθι εισάγει τα παιδιά με απλό και ευχάριστο τρόπο στη διαδικασία της ανακύκλωσης. Στο τέλος του παραμυθιού υπάρχουν πολύ ωραία παιχνίδια σχετικά με το περιβάλλον.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ: Ανακύκλωση.

Ο ΜΑΓΟΣ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ
Τσιαμπόκαλου Γιολάντα

Ηλέκτρα
ΤΑΞΕΙΣ: Ε’, Στ’
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ: Ο Μάγος της γης, ο Μάγος του νερού και ο Μάγος του αέρα ήταν κάποτε πανίσχυροι. Η μυστική τους δύναμη ήταν ένα κουβάρι• που με τη μαγική του κλωστή κρατούσε τους ανθρώπους δεμένους κι αγαπημένους, δίχως κακίες και μίση. Κάποτε οι μάγοι εμπιστεύτηκαν το μαγικό τους κουβάρι στους βασιλιάδες των ανθρώπων για να συνεχίσουν εκείνοι το έργο τους. Μα παρότι τους προειδοποίησαν τι να προσέχουν, οι βασιλιάδες τα έκαναν μούσκεμα. Το κουβάρι διαλύθηκε, και οι μάγοι θύμωσαν. Οι βασιλιάδες, άπληστοι καθώς ήταν, αποφάσισαν να πάρουν στα χέρια τους τις τύχες του κόσμου και να εξουδετερώσουν τους μάγους της φύσης. Έτσι, με σχέδια πανούργα μόλυναν το νερό, τη γη και τον αέρα και σιγά - σιγά έκλεψαν από τους ανθρώπους τα πλούτη, αλλά κυρίως τη μνήμη και τα όνειρά τους. Οι ισχυροί του κόσμου, λοιπόν, οι βασιλιάδες, είχαν συγκεντρώσει στα χέρια τους όλη τη δύναμη, ενώ τριγύρω τους είχαν εξαθλιώσει τα πάντα Έμενε, μονάχα μια ελπίδα για τους ανθρώπους που οι βασιλιάδες δεν είχαν υπολογίσει: ο Μάγος της Φωτιάς...
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΟΥ: Εάν εντοπίσετε κάποιες ομοιότητες με πραγματικές καταστάσεις... δεν είναι καθόλου τυχαίο! Το παραμύθι αυτό προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το περιβάλλον. Το περιβάλλον παρουσιάζεται στην ορθή του οικουμενική διάσταση. Μια καταστροφή σε μια μικρή γωνιά της γης αντανακλάται δηλαδή σε όλο τον πλανήτη. Το παραμύθι δακτυλοδείχνει τους ανθρώπους με τα πάθη τους ως τους υπαίτιους για την καταστροφή του περιβάλλοντος. Η έπαρση, η αλαζονεία, η αχαλίνωτη αστικοποίηση και η θέληση για κυριαρχία οδηγούν σταδιακά, αλλά αναπόφευκτα, στον παγκόσμιο μαρασμό. Τόσο του περιβάλλοντος όσο και των ανθρώπων. Το παραμύθι τελειώνει (ή καλύτερα τώρα αρχίζει...) με το φύτεμα ενός μικρού σπόρου, ικανού όμως να φέρει την αναγέννηση του πλανήτη.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ: Τα ανθρώπινα πάθη οδηγούν στην καταστροφή του περιβάλλοντος.

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΦΥΤΕΥΕ ΔΕΝΤΡΑ
Giono Jean

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
ΤΑΞΕΙΣ: Δ’, Ε’
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ: Τα δέντρα απλώνουν τις ρίζες τους βαθιά μέσα στο ζεστό χώμα. Κάτω από τα δέντρα κάθεται η σκιά τους, φιλοξενεί πουλιά και ανθρώπους, κόβει τη μανία του ήλιου. Μερικά βουνά κουβαλούν πολλά δέντρα στη ράχη τους, δάση ολόκληρα, το πράσινό τους κατηφορίζει στις πλαγιές σαν καταρράχτης. Κάποτε έρχονται φωτιές, καταστροφές μεγάλες παίρνουν μαζί τους τα δάση και μένουν τα βουνά γυμνά, γεμάτα πέτρες κι άγρια χόρτα. Οι άνθρωποι φεύγουν, πάνε αλλού να ζήσουν. Όλοι; Όχι όλοι. Κάποιος μένει πίσω στο ερημικό τοπίο, ένας άνθρωπος μόνος, μένει και επιμένει: ο άνθρωπος που φύτευε δέντρα.
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΟΥ: Οι πόλεμοι φέρνουν την ολοκληρωτική καταστροφή και τον αφανισμό της ίδιας της ζωής. Η μόνη διέξοδος είναι η αγαπητική σχέση με τη φύση! Φυτεύοντας δέντρα δημιουργούμε νέες προοπτικές, νέες δυνατότητες, νέες ζωές!
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ: Η φύση ως πηγή ζωής.

Ο ΕΓΩΙΣΤΗΣ ΓΙΓΑΝΤΑΣ
Wilde Oscar

Κέδρος
ΤΑΞΕΙΣ: Β’, Γ’
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ: Ο εγωιστής γίγαντας θέλει να χαίρεται μόνος του τον πανέμορφο κήπο του. Τη μέρα που επιστρέφει στο κάστρο του -ύστερα από πολύχρονο ταξίδι- διώχνει οργισμένος τα παιδιά που βρίσκει να παίζουν σ' αυτόν. Από κείνη τη στιγμή, όμως, ο χειμώνας παγώνει όλα τα δέντρα και τα λουλούδια. Τίποτα πια δεν τολμά ν' ανθίσει και η άνοιξη δείχνει να έχει ξεχάσει τον κήπο του εγωιστή γίγαντα μέχρι τη μέρα που εκείνος δέχεται το αναπάντεχο φιλί ενός μικρού αγοριού. Τότε όλα αλλάζουν. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι αλλάζει η καρδιά του γίγαντα. Ένα πανέμορφο παραμύθι που μας δείχνει ότι όλα τα καλά του κόσμου δεν αξίζουν τίποτα όταν η καρδιά μας είναι άδεια και παγωμένη.
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΟΥ: Εάν βοηθάς αυτούς που το έχουν ανάγκη, τότε θα πας στον παράδεισο. Αυτό είναι το κορυφαίο μήνυμα που στέλνει το παραμύθι. Ο γίγαντας αντιπροσωπεύει τον άνθρωπο που θεωρεί ότι είναι αυτάρκης και ανώτερος από τους υπόλοιπους. Αυτή του η συμπεριφορά τον αποξενώνει από τους συνανθρώπους του και από τη φύση. Μέχρι που κάποιο παιδί τον συγκίνησε και του άλλαξε τη ζωή...
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ: Το να βοηθάς τους συνανθρώπους σου.

ΠΑΛΙ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, ΘΕΜΟ;
Ηλιόπουλος Βαγγέλης
ΠΑΤΑΚΗ
ΤΑΞΕΙΣ: Β’, Γ’
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ: Ο Θέμος βλέπει συνέχεια τηλεόραση! Δεν παίζει, δε διαβάζει, δε συζητάει. Μόνο παρακολουθεί τηλεόραση. Προσπαθώντας να καταλάβει τι του συμβαίνει και πώς όλα στην τηλεόραση γίνονται αλλιώς, δε θα διστάσει να μπει μέσα στον κόσμο της και να αναμετρηθεί με τους ήρωές της.
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΟΥ: Η τηλεόραση ασκεί τόση δύναμη ώστε οι μικροί τηλεθεατές να θεωρούν ότι τα πάντα που βλέπουν στην τηλεόραση ισχύουν στην καθημερινή ζωή. Μα μόνο οι άνθρωποι είναι αληθινοί και έχουν τη δύναμη να πατήσουν το μικρό κουμπάκι που τη σβήνει! Στο τέλος περιέχονται κάποια ωραία φύλλα εργασίας που μπορούν να δοθούν στους μαθητές για παιχνίδι.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ: Η επικίνδυνη δύναμη της τηλεόρασης.

ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΟ
Ηλιόπουλος Βαγγέλης

ΠΑΤΑΚΗ
ΤΑΞΕΙΣ: Β’, Γ’
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ: Τι μπορεί να κάνει ο Θέμος όταν γυρίζει από το σχολείο και η γιαγιά του δεν του δίνει καμία σημασία γιατί είναι αφοσιωμένη στην αγαπημένη της μεσημεριανή εκπομπή; Σκαρφίζεται ένα σωρό κόλπα και τελικά κάνει μια δική του εκπομπή στην τηλεόραση.
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΟΥ: Όντως παραδόξως η γιαγιά δεν αντέχει δίχως τηλεόραση ενώ ο μικρός Θέμος ψάχνει συντροφιά για παραμύθι. Ο Θέμος με χίλια δυο τεχνάσματα προσπαθεί να «συνεφέρει» τη γιαγιά του που έχει εθιστεί σε μια τηλεοπτική εκπομπή κουτσομπολιού. Τελικά πάνε και οι δύο στην εκπομπή και ο Θέμος αρχίζει να εξιστορεί διάφορα αγαπημένα παιδικά παραμύθια που υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να τα έλεγε η γιαγιά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλά παιδιά να τηλεφωνήσουν στο σταθμό και να απαιτήσουν από τον καναλάρχη να εντάξει στο πρόγραμμα και τα παιδικά παραμύθια. Έτσι κι έγινε!
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ: Τηλεόραση.

ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΔΡΑΚΟ
Τριανταφύλλου Σώτη
ΠΑΤΑΚΗ
ΤΑΞΕΙΣ: Β’, Γ’
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ: Αυτό είναι το γράμμα ενός δράκου. Πώς γράφει γράμμα ένα πλάσμα που δεν υπάρχει; Να, παίρνει το μολύβι και γράφει. Γράφει για να παραπονεθεί. Γράφει για να πει μερικές πικρές αλήθειες. Γράφει γιατί, άμα δε γράψει, θα σκάσει. Κι αφού γράψει, επιστρέφει ήσυχα ήσυχα στην ανυπαρξία, ενώ εμείς πανηγυρίζουμε γιατί είμαστε ζωντανοί. Και γιατί δεν έχουμε τη φριχτή μούρη ενός δράκου.
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΟΥ: Ένας δράκος αλλιώτικος από αυτούς που μας έχουν συνηθίσει άλλα παραμύθια. Όχι, δεν είναι άγριος, τρομακτικός, αιμοβόρος! Τουναντίον έχει τις συμπάθειες και τις αδυναμίες του όπως όλοι μας άλλωστε, παρόλο που είναι ανύπαρκτος και το ξέρει. Φτάνει πια η αναπαραγωγή τεράτων από τα παραμύθια! Και οι δράκοι... έχουν ψυχή! Στο τέλος περιέχονται κάποιες ωραίες δραστηριότητες.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ: Ανατροπή στερεοτύπων.

Ο ΘΥΜΩΜΕΝΟΣ ΑΡΘΡΟΥΡ
Oram Hiawyn
Ε. ΡΩΣΣΗ
ΤΑΞΕΙΣ: Α’, Β’
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ: Το να μην του επιτρέπουν να παρακολουθήσει το αγαπημένο του πρόγραμμα στην τηλεόραση είναι κάτι που κάνει τον Αρθουρ να θυμώνει πολύ, μα πάρα πολύ. Και όταν ο Αρθουρ αφήνει το θυμό του ελεύθερο τότε μερικά εκπληκτικά πράγματα συμβαίνουν...
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΟΥ: Ο Άρθουρ θυμώνει και μάλιστα πολύ! Ο θυμωμένος Άρθουρ παρασύρει τα πάντα στο διάβα του, σπέρνει τον πανικό και την καταστροφή, μα μόλις καταλαγιάσει... δεν θυμάται γιατί έχει θυμώσει! Πολλές φορές ο θυμός ξεκινά από ένα μικρό περιστατικό και διογκώνεται ανεξήγητα. Το να θυμώνεις είναι απολύτως φυσιολογικό. Αυτό όμως που πρέπει να μάθουμε είναι να εκφράζουμε το θυμό μας με τρόπο που αφενός να μην μας πνίγει και αφετέρου να μην πληγώνει τους άλλους!
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ: Ο θυμός.

ΒΑΡΙΕΜΑΙ
Brian Moses
ΜΟΝΤΕΡΝΟΙ ΚΑΙΡΟΙ
ΤΑΞΕΙΣ: Α’, Β’
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ: Είναι κάποιες στιγμές που αισθάνεσαι ότι βαριέσαι; Άνοιξε το βιβλίο που κρατάς στα χέρια σου και θα διαπιστώσεις ότι όλοι οι άνθρωποι βαριούνται μερικές φορές. Θα νιώσεις καλύτερα εάν καλέσεις ένα φίλο σου στο σπίτι ή εάν πας μία βόλτα με το ποδήλατό σου. Στις σελίδες του βιβλίου "Βαριέμαι..." θα βρεις κι άλλες λύσεις για να καταπολεμήσεις την ανία σου και θυμήσου ότι το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να σταματήσεις να το σκέφτεσαι!
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΟΥ: Με περιστατικά της καθημερινής ζωής το παραμύθι επιχειρεί να αναδείξει κάποιες καταστάσεις που προκαλούν ανία στα μικρά παιδιά. Το σημαντικό όμως είναι οι τρόποι που προτείνονται για τη διαχείρισή της. Στο τέλος περιέχονται ενδιαφέρουσες συμβουλές προς τους δασκάλους για παιδαγωγική αξιοποίηση του παραμυθιού.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ: Η ανία.

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΓΛΑΡΟΥ
Μαρία Πυλιώτου
ΠΑΡΓΑ
ΤΑΞΕΙΣ: Δ’, Ε’, Στ’
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ: Η γη λένε είναι ένα μεγάλο χωριό. Μια μέρα λοιπόν ένας γλάρος ξεκίνησε από τη μια άκρη εκείνου του χωριού, για να πάει στην άλλη, στο Αϊ-Χανούμ. Ήθελε, λέει, να βρει το θυμωμένο παππού, να του μιλήσει και να του πει για το κοριτσάκι με τη σπασμένη κούκλα που είχε δει σ’ εκείνα τα χαλάσματα...
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΟΥ: Όπου και να πάει ο γλάρος συναντά καταστροφές. Μη μπορώντας άλλο προπαθεί να συναντήσει το «θυμωμένο παππού» για να του εξηγήσει πόσο πόνο προκαλεί στον κόσμο και κυρίως στα μικρά παιδιά. Ο «θυμωμένος παππούς» όμως είναι καλά κρυμμένος. Είναι κρυμμένος μέσα μας και εμφανίζεται μόλις πράξουμε κάτι καταστροφικό και βίαιο. Ο πόλεμος απλώνεται απ’ άκρη σ’ άκρη και το μόνο που επιφέρει είναι τον όλεθρο. Το παραμύθι είναι γραμμένο και στα αγγλικά. Επίσης, αποτελεί κυπριακή λογοτεχνία.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ: Η ματαιότητα του πολέμου.

ΚΟΡΙΝΑ & ΜΑΝΩΛΗΣ
Διονυσία Λόντου Μάρλεν
ΠΑΡΓΑ
ΤΑΞΕΙΣ: Γ’, Δ’
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ: Ο Μανώλης, ένας πεντάχρονος μπόμπιρας, αφηγείται με το δικό του μοναδικό τρόπο πώς περνά τις μέρες του, από τότε που η Κορίνα, η εφτάχρονη αδελφή του, έχει πάει σχολείο. Μέσα από τις αφηγήσεις του, ο αναγνώστης κατανοεί τον τρόπο που ένα πεντάχρονο σύγχρονο παιδί, βλέπει και κατανοεί τον κόσμο του.
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΟΥ: Μέσα από διάφορες ρεαλιστικές και καθημερινές ιστορίες περιγράφεται η σχέση ενός αγοριού με την αδερφή του. Τα πειράγματα και οι λογομαχίες δεν λείπουν, αλλά πάντα κάποιο σημαντικό συμπέρασμα εξάγεται αβίαστα. Πρόκειται για κυπριακή λογοτεχνία.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ: Σχέσεις αδερφών.

ΣΑΝ ΤΟ ΣΚΥΛΟ ΜΕ ΤΟ ΓΑΤΟ
Έρικ Μπατού
Μεταίχμιο
ΤΑΞΕΙΣ: Α’, Β’
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ: Ο Σκύλος είναι ποιητής, αλλά εδώ και καιρό έχει στερέψει από ιδέες. Ο Γάτος ζει αλήτικα, αλλά εδώ και καιρό δεν έχει φάει τίποτα... Ένα χειμωνιάτικο βράδυ ο Γάτος φωλιάζει στο σπίτι του Σκύλου. Εκεί ο Γάτος βρίσκει τη χαρά της ζωγραφικής και ο Σκύλος την όρεξη να γράψει. Παρά τις διαφορές τους, αποφασίζουν να φτιάξουν μαζί ένα βιβλίο... Μια υπέροχη ιστορία από τον πολυβραβευμένο δημιουργό παιδικών βιβλίων για τη φιλία και τη διαφορετικότητα.
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΟΥ: Ο σκύλος και ο γάτος συμβολίζουν δύο διαφορετικούς ανθρώπινους χαρακτήρες. Ο καθένας έχει διαφορετικές συνήθειες αλλά και διαφορετικό ταλέντο. Η διαφορετικότητά τους όμως δεν θα τους οδηγήσει στη διαμάχη αλλά στην αλληλοσυμπλήρωση προς την επίτευξη μεγάλων στόχων (συγγραφή βιβλίου). Το παραμύθι αποδεικνύει με πολύ απλό τρόπο ότι τα κορυφαία επιτεύγματα επιτυγχάνονται μόνο μέσα από τη συνεργασία και τη σύνθεση ιδεών.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ: Φιλία, συνεργασία και διαφορετικότητα.

ΟΙ ΔΗΘΕΝ, ΟΙ ΚΛΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΣΑΧΛΑΜΑΡΕΣ
Τρέβορ Ρομέιν
Κέδρος
ΤΑΞΕΙΣ: Γ’, Δ’, Ε’
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ: Αν είσαι απέξω, σου φέρονται σαν σκουπίδι. Κι αν είσαι μέσα, πρέπει να ακολουθείς τους κανόνες τους. Γιατί θα πρέπει να σου λένε οι άλλοι τι να κάνεις; Ο Τρέβορ Ρομέιν γνωρίζει τα πάντα για τις κλίκες και τους λόγους για τους οποίους υπάρχουν: Υπάρχουν επειδή όλοι μας έχουμε ανάγκη από φίλους. Διασκεδάζοντας με τα αστεία και τα σκίτσα του, θα μάθεις μερικές σημαντικές αλήθειες σχετικά με τη φιλία και τη δημοτικότητα.
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΟΥ: Το βιβλίο διασκεδάζει τους μύθους που επικρατούν για τις κλίκες, τους δήθεν και τους δημοφιλείς. Με ωραίο τρόπο διακωμωδεί όλες τις εκφοβιστικές συμπεριφορές. Βοηθά επίσης τα παιδιά να απαλλαγούν από αυτούς τους τύπους, όχι αγνοώντας τους, αλλά αντιμετωπίζοντάς τους. Δίδει πολύτιμες συμβουλές που έχουν να κάνουν με την αυτογνωσία, την αυτοπεποίθηση και την αληθινή φιλία.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ: Το να νιώθεις ωραία με τον εαυτό σου είναι το αντίδοτο στις κλίκες και στους εκφοβιστές.

Η ΧΩΡΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΞΕΝΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ
Νικόλας Ανδρικόπουλος
ΚΑΛΕΝΤΗΣ
ΤΑΞΕΙΣ: Δ’, Ε’
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ: Η ζωή του γινόταν κάθε μέρα όλο και πιο δύσκολη. Από τη δουλειά του τον έδιωξαν γιατί ήταν διαφορετικός. Από τα μαγαζιά τον έδιωχναν γιατί ήταν διαφορετικός. Στις συγκοινωνίες δεν τον δέχονταν γιατί ήταν διαφορετικός. Οι φίλοι του έπαψαν να τον κάνουν παρέα γιατί ντρέπονταν που ήταν διαφορετικός. Κι αυτός ρωτούσε τον εαυτό του: Τώρα πρόσεξαν ότι είμαι διαφορετικός; Πρέπει να γίνω ένας ίδιος μες στους ίδιους;
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΟΥ: Πρόκειται για ένα εξαιρετικό παραμύθι. Περιγράφονται όλοι οι φόβοι και οι αγωνίες ενός ανθρώπου που ο περίγυρός του τον περιθωριοποιεί και τον αγνοεί. Το παραμύθι παρουσιάζει με παιδικό τρόπο τις πραγματικές συνθήκες που βιώνουν οι μετανάστες αλλά και όσοι δεν ικανοποιούνται με την ισοπεδωτική ομοιομορφία. Ο Πορφύριος επειδή διαφέρει από την πλειοψηφία στην εξωτερική του εμφάνιση βρίσκει κλειστές πόρτες παντού. Ακόμα και οι όμοιοί του δεν τον δέχονται. Το ξένο δαιμονοποιείται και θεωρείται επικίνδυνο. Ο Πορφύριος όμως είναι καλός άνθρωπος και θα το αποδείξει σώζοντας ένα παιδάκι.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ: Ρατσισμός, ξενοφοβία, διαφορετικότητα, μετανάστευση.

ΤΕΡΜΑ Η ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ
Φιλίπ Ντιπασκέ
Μεταίχμιο
ΤΑΞΕΙΣ: Α’, Β’
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ: Έχεις προσπαθήσει ποτέ να περάσεις μερικές μέρες χωρίς τηλεόραση; Δες τι συμβαίνει στην οικογένεια Ντίξον όταν ο μπαμπάς λέει "Τέρμα η τηλεόραση!". Ο Φιλίπ Ντιπασκέ σίγουρα θα καταφέρει να τραβήξει κάθε εθισμένο τηλεορασόπληκτο μακριά από την οθόνη.
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΟΥ: Όλα τα μέλη της οικογένειας Ντίξον ήταν εθισμένα στην τηλεόραση. Κρύβοντας την τηλεόραση διαπίστωσαν πόσα πολλά και πιο ωραία πράγματα μπορούσαν να κάνουν μαζί! Το παραμύθι περιέχει και επεκτάσεις για τα Ελληνικά (σύνθετες λέξεις), αλλά και για τα Μαθηματικά (γεωμετρικά σχήματα).
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ: Τηλεόραση.

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΩΝ ΓΙΑΤΙ
Martine Laffonm Hortense de Chabaneix
GUTENBERG
ΤΑΞΕΙΣ: Ε’, Στ’
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ: Το Βιβλίο των Γιατί με 71 απαντήσεις σε σοβαρές ή αστείες ερωτήσεις, εξερευνά διάφορους τομείς όπως η καθημερινή ζωή, οι μικρές μανίες, η λειτουργία του σώματος, η φύση, τα συναισθήματα, οι θρησκείες και ο θάνατος. Ένα βιβλίο για τους μικρούς... και για τους μεγάλους.
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΟΥ: Εάν έχετε τις απορίες, το βιβλίο των γιατί έχει τις απαντήσεις! Το βιβλίο επιχειρεί να απαντήσει στα απλά και καθημερινά ερωτήματα που θέτουν τα παιδιά που η απάντησή τους όμως χρειάζεται βαθυστόχαστη ανάλυση. Τι είναι το άπειρο, γιατί πεθαίνουμε, γιατί προσευχόμαστε, γιατί μερικοί άνθρωποι είναι κακοί, γιατί ο αέρας είναι αόρατος είναι μερικά από τα ερωτήματα που περιέχονται στο βιβλίο.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ: Καθημερινές παιδικές απορίες.

ΘΥΜΟΣ
Βιολέτα Μονρεάλ
ΦΛΟΥΔΑΣ
ΤΑΞΕΙΣ: Γ’, Δ’
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ: Ο Θυμός ανάβει όταν κάποιος σε πειράζει πολύ. Είναι ένα μονόδρομο συναίσθημα, εσύ νιώθεις θυμό, όμως εκείνος που σου τον προκαλεί δε χρειάζεται να είναι θυμωμένος. Η Θώμη θα ταξιδέψει στον "κόσμο των χρωμάτων" για να βρει την Υπομονή που θα τη βοηθήσει να ελέγξει το Θυμό της.
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΟΥ: Η «μπαρουτιασμένη» Θώμη με τη βοήθεια της Νεράιδας Πίκα μαθαίνει τη συνταγή για να ξεπερνά το θυμό της. Δυο βαθιές ανάσες, κάποιες θετικές σκέψεις και η μαγεία επτά χρωμάτων διώχνουν το θυμό μακριά!
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ: Ο θυμός.

ΟΙ ΟΥΡΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΙΣ ΤΡΑΒΑΜΕ
Ελίζαμπεθ Βέρντικ
Μεταίχμιο
ΤΑΞΕΙΣ: Α’, Β’
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ: Μπορεί τα κατοικίδια να μη μιλούν με λέξεις, όμως επικοινωνούν με άλλους τρόπους. Αυτό το βιβλίο προτρέπει τα παιδιά να παρατηρήσουν και να κατανοήσουν τη γλώσσα του σώματος που χρησιμοποιούν τα ζώα, τις εκφράσεις τους, τις φωνές τους. Τα παιδιά μαθαίνουν ότι το πείραγμα ενοχλεί τα ζώα. Αντίθετα, αν επιλέξουν να τους συμπεριφέρονται με ευγένεια, γλυκύτητα και σεβασμό, θα κερδίσουν μια ζεστή, τρυφερή σχέση, μια σχέση ζωής που θα τα κάνει να σέβονται κάθε ζωντανό πλάσμα. Το βιβλίο αυτό γράφτηκε για να διαβάζεται δυνατά και να γίνεται αντικείμενο κουβέντας ανάμεσα στους μεγάλους και τα παιδιά. Στο τέλος του βιβλίου οι ενήλικες θα βρουν θέματα για συζήτηση, χρήσιμες ερωτήσεις και απαντήσεις, πληροφορίες, προτάσεις για δραστηριότητες.
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΟΥ: Ένα παραμύθι που θέτει τα συναισθήματα των κατοικίδιων στο προσκήνιο. Ένα εκ πρώτης όψεως απλό παιχνίδι με τα ζώα μας ενδεχομένως να τα κάνει να πονούν. Πρέπει, λοιπόν, να βάζουμε τον εαυτό μας στη θέση των αγαπημένων μας ζώων και να προσπαθούμε να αντιληφθούμε το πώς νιώθουν. Στο τέλος υπάρχει ένας εξαιρετικός οδηγός για τους δασκάλους σχετικά με τα ζώα.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ: Η συμπεριφορά μας έναντι των ζώων.

ΟΙ ΝΤΑΗΔΕΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΒΛΑΚΕΣ
Τρέβορ Ρομέιν
Κέδρος
ΤΑΞΕΙΣ: Δ’, Ε’ Στ’
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ: Αν έχεις βαρεθεί να σε πειράζουν, να σε σπρώχνουν, να σε απειλούν, ή να σε κοροϊδεύουν, αυτό το βιβλίο είναι για σένα. Ο συγγραφέας του γνωρίζει πόσο βλάκες είναι οι νταήδες του σχολείου. Και ξέρει τον τρόπο για να τους αποφεύγεις. Διασκεδάζοντας με τα αστεία και τα σκίτσα του, θα μάθεις και κάποιους δοκιμασμένους τρόπους που θα σε βοηθήσουν να αντιμετωπίσεις τους νταήδες όπως: να τους κρατάς σε απόσταση να κάνεις πολλούς φίλους. Οι νταήδες δεν αντέχουν να βλέπουν ομάδες χαρούμενων, χαμογελαστών, φιλικών παιδιών.
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΟΥ: Ένας πλήρης οδηγός για τον εκφοβισμό. Περιέχει αναλυτικές οδηγίες για το πώς πρέπει να αντιδρούν τα παιδιά στόχοι όταν έρχονται αντιμέτωπα με εκφοβιστές, σκιαγραφεί το προφίλ του εκφοβιστή, διασκεδάζει τους μύθους για τα «κατορθώματα» των εκφοβιστών, τονώνει την αυτοπεποίθηση των παιδιών στόχων κ.ά. Επίσης, το παραμύθι περιέχει σύντομες οδηγίες για τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ: Εκφοβισμός.

ΟΥΠΣ, ΦΕΡΕΣΑΙ ΣΩΣΤΑ; ΠΑΝΤΑ ΠΑΣ ΜΠΡΟΣΤΑ
Scheffler Ursel
ΑΝΕΜΗ
ΤΑΞΕΙΣ: Γ’, Δ’
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ: "Φέρε μπανανανάνα!" τσιρίζει το Ουπς, το μικρό τερατάκι, και αρπάζει άπληστα το νόστιμο φρούτο. "Σιγά! Στάσου! Δεν τα αρπάζουνε έτσι τα πράγματα!" φωνάζει ο Λουκάς. "Υπάρχει μια μαγική λεξούλα". "Α-μπε-μπα-μπλομ μπανάνα" ρωτάει το Ουπς και τον κοιτάζει πονηρά. "Όχι! Είναι πολύ πιο απλή" αναστενάζει ο Λουκάς. Ποιος θα το φανταζόταν ότι είναι τόσο δύσκολο να μάθεις καλούς τρόπους σε ένα τερατάκι... Η καλή συμπεριφορά έχει αρχίσει να σπανίζει! Το Ουπς κάνει τα πιο απίστευτα πράγματα. Ο Λουκάς κάνει μεγάλες προσπάθειες να μάθει στο χαοτικό πλασματάκι από τον πλανήτη Πειράζει Δεν, πώς φερόμαστε στη Γη, όταν χαιρετάμε κάποιον, όταν μιλάμε στο τηλέφωνο, όταν περπατάμε στο δρόμο, όταν τρώμε στο τραπέζι, όταν πάμε σε πάρτι. Οι μικροί αναγνώστες μαθαίνουν με διασκεδαστικό τρόπο πόσο σημαντικό είναι να τηρούν μερικούς κανόνες καλής συμπεριφοράς, να λαμβάνουν υπόψη τους τους άλλους και να δίνουν σημασία στα αισθήματά τους.
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΟΥ: Ένα περιεκτικό παραμύθι που μέσα στις σελίδες του συναντά κανείς τους βασικότερους κανόνες καλής συμπεριφοράς. Οι ζωντανές και διασκεδαστικές ιστοριούλες σίγουρα θα ελκύσουν τους μαθητές και θα τους δώσουν ένα ευχάριστο μάθημα καλής συμπεριφοράς.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ: Κανόνες καλής συμπεριφοράς.

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΑΡΚΟΥΔΑΚΙ ΜΑΛΩΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΦΙΛΟ ΤΟΥ
Λανγκρόιτερ Γιούτα
Ψυχογιός
ΤΑΞΕΙΣ: Α’, Β’
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ: Ο Κανέλος και ο Μπόμπος πιάστηκαν στα χέρια. Θύμωσαν, φώναξαν, στενοχωρήθηκαν. Όλοι πίστεψαν ότι η φιλία τους είχε χαλάσει οριστικά. Άραγε γίνεται μια δυνατή φιλία να χαλάσει για πάντα;
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΟΥ: Δυο φίλοι για έναν ασήμαντο λόγο τσακώθηκαν, ψυχράθηκαν και πείσμωσαν τόσο που δεν ήθελαν να μονιάσουν! Τόσο ήταν το πείσμα τους που ούτε τις συμβουλές των γονιών τους άκουγαν. Τελικά ο χρόνος που θεραπεύει όλες τις πληγές τους συνετίζει και τους φέρνει ξανά κοντά. Το παραμύθι καταδεικνύει ότι μια φιλία δυνατή αντέχει μέσα στο χρόνο.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ: Η αντιπαράθεση δύο φίλων.

Η ΣΥΓΝΩΜΟΜΗΧΑΝΗ
Κώστας Χαραλάς
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
ΤΑΞΕΙΣ: Α’, Β’
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ: Η Γιολάντα τα κάνει σαλάτα. Για μια ακόμη φορά. Συγνώμη πάντως δε βγαίνει ποτέ από το στόμα της. Οι γονείς της πιστεύουν πως είναι αλλεργική στην λέξη αυτή. Μα πως γίνεται να είναι κανείς αλλεργικός στη Συγνώμη;
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΟΥ: Η μικρή Γιολάντα δεν λέει ποτέ συγνώμη. Πιστεύει ότι το να ζητάς συγνώμη δεν σημαίνει τίποτα. Ο πατέρας της μη ξέροντας τι άλλο να κάνει της αγόρασε μια Συγνωμομηχανή. Ήταν μια μηχανή που έλεγε συγνώμη κάθε φορά που η Γιολάντα έκανε κάτι λάθος. Η Γιολάντα έγινε αχώριστη φίλη με τη Συγνωμομηχανή, ώσπου μια μέρα της έκανε κάτι πολύ κακό και κατάλαβε το λάθος της...
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ: Το να ζητάς συγνώμη.

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΧΩΡΙΟ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ (ΟΠΟΥ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΕ ΧΑΜΟΓΕΛΟΥΣΑΝ ΠΟΤΕ)
Ελένη Φτιάκα
ΤΑΞΙΔΕΥΤΗΣ
ΤΑΞΕΙΣ: Β’, Γ’
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ: Ύστερα απ' όλα αυτά τα γεγονότα και τις αναμνήσεις μου, που πέρασα σ' αυτά τα έξι χρόνια μακριά από τα ειδικά σχολεία, αν κάποιος μου έλεγε να πάω σε ειδικό σχολείο και να μείνω, η απάντησή μου θα ήταν απόλυτα αρνητική. Θα έλεγα σ' αυτούς που μου πρότειναν κάτι τέτοιο ότι δε θέλω άλλη ειδική μεταχείριση... Φτάνει πια η απομόνωση από την κοινωνία. (Σωτήρης Στυλιανού, "Μέχρι να φτάσω ως εδώ" (Σκέψεις και εμπειρίες ενός παιδιού με αναπηρία), Θεσσαλονίκη 1990)
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΟΥ: Ένα παραμύθι για τα παιδιά με ειδικές ικανότητες και την εκπαίδευση. Κάποτε σε ένα χωριό υπήρχαν 30 διαφορετικά σχολεία για τα 30 διαφορετικά παιδιά! Κάθε παιδί πήγαινε στο ειδικό σχολείο ανάλογα με το πρόβλημά του. Παρόλο που δέχονταν εξατομικευμένη εκπαίδευση, εντούτοις δεν χαμογελούσαν ποτέ. Αυτό που τους έλειπε ήταν το παιχνίδι και οι φίλοι. Μια μέρα ήρθε στο χωριό μια σοφή δασκάλα που τους έλυσε το πρόβλημα...
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ: Παιδιά με ειδικές ικανότητες. Ενιαία εκπαίδευση.

Ο ΚΥΡΙΟΣ ΚΑΘΑΡΟΥΛΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΤΡΕΝΑΚΙ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ!
Barbel Spathelf και Susanne Szesny
MODERN TIMES
ΤΑΞΕΙΣ: Β’, Γ’, Δ’
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ: Ο Φίλιππος είναι ένα έξυπνο και χαριτωμένο αγοράκι. Έχει, όμως, μια άσχημη συνήθεια• δεν τακτοποιεί ποτέ το δωμάτιό του! Η μητέρα του τον μαλώνει και η αδελφούλα του η Κατερίνα παραπονιέται γιατί συνέχεια παίζουν στο δικό της δωμάτιο. Και ο ίδιος ο Φίλιππος, όμως, χάνει συνέχεια τα πράγματά του λόγω ακαταστασίας. Ευτυχώς, μια μέρα εμφανίζεται ο απίθανος κύριος Καθαρούλης. Μαζί με το σκυλάκι του τον Μυρωδίτσα και το τρενάκι της καθαριότητας, θα βοηθήσει τον Φίλιππο να βάλει τάξη στο δωμάτιό του!
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΟΥ: Το να καθαρίζεις τις ακαθαρσίες σου και να τακτοποιείς τα πράγματά σου είναι προς το συμφέρον σου. Πρόκειται για ένα παραμύθι που επιχειρεί να δώσει το μήνυμα ότι τα παιδιά πρέπει να καθαρίζουν και να συγυρίζουν τα δωμάτιά τους διότι εάν δεν το πράξουν θα δημιουργηθεί χάος και δεν θα μπορούν να βρίσκουν τα πράγματά τους. Στο τέλος δίνονται οδηγίες για την κατασκευή του τρένου της καθαριότητας.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ: Η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά.

ΦΟΒΑΜΑΙ...
Brian Moses
ΜΟΝΤΕΡΝΟΙ ΚΑΙΡΟΙ
ΤΑΞΕΙΣ: Α’, Β’
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ: Δεν είσαι ο μόνος που φοβάσαι το σκοτάδι, τους σκύλους και τα έντομα. Στην πραγματικότητα ακόμα και ο μπαμπάς, η μαμά και η δασκάλα μας φοβούνται πολλά πράγματα. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να ντρεπόμαστε όταν νιώθουμε φόβο. Αντί να κρυβόμαστε κάτω απ' τις κουβέρτες μας, όμως, υπάρχουν ένα σωρό άλλοι τρόποι ν' αντιμετωπίσουμε τους φόβους μας. Μπορούμε, για παράδειγμα, να τραγουδήσουμε το αγαπημένο μας τραγούδι ή να το συζητήσουμε με τη μαμά μας ή να διαβάσουμε το βιβλίο "Φοβάμαι..." Σύντομα, θα καταλάβουμε ότι όλοι οι άνθρωποι φοβούνται και ότι σιγά σιγά βρίσκουν τρόπους να ξεχνούν τους φόβους τους και να τους αντιμετωπίζουν με χαμόγελο!
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΟΥ: Τελικά όλοι φοβούνται και κάτι. Συνεπώς ο φόβος δεν πρέπει να μας... φοβίζει. Είναι κάτι το φυσιολογικό που συμβαίνει σε όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, χαρακτήρα. Το θέμα είναι με ποιο τρόπο ο κάθε άνθρωπος ξεπερνά τους φόβους του. Στο τέλος περιέχονται ενδιαφέρουσες συμβουλές προς τους δασκάλους για παιδαγωγική αξιοποίηση του παραμυθιού.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ: Ο φόβος.

ΘΕΑΤΡΟΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
Μπασκλαβάνη Ολυμπία και Παπαθανασίου Αννέτα
Κέδρος
ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΔΑΣΚΑΛΟ
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ: Θεατροπαιχνίδια για μικρούς, μεγάλους και... μεγαλύτερους. Ένα βιβλίο-οδηγός για δασκάλους, νηπιαγωγούς, γονείς, παιδιά, φοιτητές θεατρολογίας, σπουδαστές δραματικών σχολών, ηθοποιούς, ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες. Δεκαέξι «συναντήσεις» γεμάτες θεατρικά παιχνίδια, αυτοσχεδιασμούς, παντομίμα, ασκήσεις χαλάρωσης, κατασκευές (καπέλα, μάσκες, κοστούμια, σκηνικά). Το θεατρικό παιχνίδι ελευθερώνει την ψυχή. Οι «παίκτες» με τη βοήθεια του «εκπαιδευτή», δημιουργούν, εκφράζονται και επικοινωνούν μέσα από θεατροπαιχνίδια.
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΟΥ: Ένα κορυφαίο βοήθημα για τους εκπαιδευτικούς. Περιέχει πάμπολλες εξαιρετικές και ευφάνταστες ιδέες για θεατρικό παιχνίδι. Οι προτεινόμενες δραστηριότητες περιγράφονται με σαφήνεια και μπορούν να γίνουν ακόμα και από εκπαιδευτικούς χωρίς εμπειρία στο αντικείμενο.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ: Το θεατρικό παιχνίδι.

ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΠΑΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ. ΓΙΑΤΙ;
Νικολάι Ποπόφ
ΑΜΜΟΣ
ΤΑΞΕΙΣ: Α’, Β’, Γ’
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ: Ένα αλληγορικό παραμύθι για την επεκτατική φύση των ανθρώπων και την απληστία.
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΟΥ: Δύο «χώρες» καταστράφηκαν και ακόμα δεν ξέρουν το γιατί; Όλα ξεκίνησαν όταν η μία χώρα ήθελε να κατακτήσει την άλλη. Τελικά και οι δύο καταστράφηκαν εντελώς. Στον πόλεμο κανένας δεν νικά και οι δύο χάνουν.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ: Ο επεκτατισμός. Οι συνέπειες του πολέμου.

Ο ΞΥΛΟΚΟΠΟΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΑΓΓΕΛΟΣ
Σταύρος Ζαφειρίου
ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ
ΤΑΞΕΙΣ: Ε’, Στ’
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ: Όλα ξεκίνησαν μια χειμωνιάτικη νύχτα. Ένα χτύπημα στην πόρτα, ένας παράξενος γέρος και μια ανεξήγητη φράση, αλλάζουν τη ζωή του Πέτρου απ’ τη μια στιγμή στην άλλη. Ο ήσυχος και καλόκαρδος ξυλοκόπος, χάρη σ’ ένα μαγικό φλουρί, γίνεται ο σωτήρας των φτωχών και των δυστυχισμένων. Όταν όμως ξεριζώνονται τα δέντρα του δάσους, για να χτιστούν ξενοδοχεία, όταν κι ο ίδιος ο Πέτρος ο ξυλοκόπος περιπλανιέται δυστυχισμένος και φτωχός, τότε... Τότε εμφανίζεται πάλι στο δρόμο του ο παράξενος γέρος με τ’ ανεξήγητα λόγια, που του αλλάζει ξανά τη ζωή!
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΟΥ: Ένας ξυλοκόπος, ο Πέτρος, ζούσε απλοϊκά απολαμβάνοντας τη ζωή του με όσα είχε. Ήταν εγκρατής και ποτέ δεν ήθελε περισσότερα απ’ όσα θα του εξασφάλιζαν την επιβίωση. Μια μέρα τον επισκέφθηκε ένας παππούς, τον οποίο φίλεψε ο Πέτρος και τον φιλοξένησε στο σπίτι του. Την επόμενη ημέρα ο παππούς είχε εξαφανιστεί μυστηριωδώς αφήνοντάς του ένα χρυσό φλουρί κάτω από το μαξιλάρι. Ο Πέτρος έδωσε τελικά το φλουρί σε μια γυναίκα που το είχε ανάγκη. Την επόμενη ημέρα βρήκε άλλο χρυσό φλουρί κάτω από το μαξιλάρι του. Και αυτό όμως το έδωσε σε κάποιο άτομο που το είχε ανάγκη. Το ίδιο σκηνικό επαναλαμβάνεται συνεχώς μέχρι που «ξέμεινε» από φλουριά και αναγκάστηκε να πουλήσει τα υπάρχοντά του για να ζήσει. Αφού περιπλανήθηκε αρκετά, κάποια στιγμή συνάντησε τον παππού που τον είχε επισκεφθεί...
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ: Το να προσφέρεις δίχως ανταλλάγματα στο συνάνθρωπό σου.

ΤΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ
Θέτη Χορτιάτη
ΑΓΚΥΡΑ
ΤΑΞΕΙΣ: Ε’, Στ’
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ: Το "Περιβόλι της αγάπης" είναι ένα λυρικό παραμύθι που θέλει να αναδείξει την αθάνατη ουσία της αγάπης μέσα στους κύκλους της ζωής. Μιας αγάπης που αγγίζει την αποθέωση γιατί γίνεται δημιουργία• δημιουργώντας ένα θαυμαστό περιβόλι που ανθοβολάει και μοσχοβολάει για πάντα στον κόσμο.
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΟΥ: Μια κοπέλα αντικρίζει κάθε τόσο ένα παλικάρι που της δίδει κάθε φορά κι από ένα τριαντάφυλλο διαφορετικού χρώματος και φεύγει αστραπιαία. Η κοπέλα φυτεύει τα τριαντάφυλλα και σταδιακά δημιουργεί τον πιο ξακουστό και ευωδιαστό κήπο: τον κήπο της αγάπης.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ: Η αγάπη.

Ο ΠΕΙΡΑΤΗΣ ΜΕ ΤΑ ΑΛΛΙΩΤΙΚΑ ΜΑΤΙΑ
Τόνια Χατζηδάκη
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ
ΤΑΞΕΙΣ: Γ’, Δ’
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ: Μια φορά κι έναν καιρό, σ’ ένα έρημο και απομονωμένο νησί, ζούσε ο Μαυρολέων, ένας πειρατής αλλιώτικος από τους άλλους. Αυτός δεν ήταν καθόλου άγριος. Ήταν καλόκαρδος και ευγενικός. Δεν του άρεσε να σκοτώνει ανθρώπους ούτε να κλέβει κορίτσια. Ό,τι έκλεβε το έκλεβε για χόμπι.
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΟΥ: Ένας πειρατής διαφορετικός από όσους έχουμε συνηθίσει. Δεν είναι κακός και βλοσυρός. Αντιθέτως έχει καλή καρδιά και δίψα για μάθηση. Γράμματα δεν ήξερε παρόλο που θαύμαζε τους ανθρώπους που διαβάζουν βιβλία. Αν και πειρατής θέλει να μάθει γράμματα και η φίλη του η Δανάη η γοργόνα αναλαμβάνει να γίνει η δασκάλα του.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ: Ανατροπή στερεοτύπων. Δίψα για μάθηση.

ΜΑΝΤΕΨΕ ΠΟΣΟ Σ’ ΑΓΑΠΩ
McBratney Sam
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
ΤΑΞΕΙΣ: Α’
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ: Μερικές φορές, όταν αγαπάς κάποιον πάρα πολύ, ψάχνεις να βρεις έναν τρόπο να περιγράψεις πόσο μεγάλα είναι τα αισθήματα σου. Αλλά, όπως ο Μεγάλος Καστανός Λαγός και το Μικρό καστανό λαγουδάκι ανακαλύπτουν, η αγάπη δεν είναι εύκολο να μετρηθεί!
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΟΥ: Μια χαριτωμένη ιστορία αγάπης. Τα δύο λαγουδάκια ανταγωνίζονται ποιο αγαπά το άλλο περισσότερο. Το παραμύθι δίνει το έναυσμα στα παιδιά να σκεφτούν ευφάνταστες προτάσεις για να εκφράσουν την αγάπη τους σε κάποιο αγαπημένο τους πρόσωπο.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ: Η έννοια της αγάπης.

ΤΙ ΚΙ ΑΝ ΕΙΜΑΙ ΑΣΒΟΣ;
Παπαθανασοπούλου Μάιρα
ΠΑΤΑΚΗ
ΤΑΞΕΙΣ: Β’, Γ’, Δ’
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ: Εκείνο το πρωί ο Ανέστης ο ασβός ξύπνησε με άσχημη διάθεση. Στάθηκε μπροστά στον καθρέφτη και κούνησε το κεφάλι του. "Καλημέρα Ανέστη, άλλη μία μοναχική μέρα ξημέρωσε" μουρμούρισε. Ξαφνικά του ήρθε μία φοβερή ιδέα: "Αφού κανένας δε με θέλει επειδή είμαι ασβός, θα μεταμορφωθώ σε άλλο ζώο". Τότε γνώρισε την Εύα την ασβό. "Πώς με βρήκες;" τη ρώτησε. "Η μυρωδιά σου με οδήγησε σε εσένα, μυρίζεις υπέροχα, αλλά προφανώς το ξέρεις αυτό" του απάντησε και ο Ανέστης έγινε κατακόκκινος σαν παντζάρι...
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΟΥ: Ο ασβός μεταμορφώνεται σε διάφορα άλλα ζώα ώστε να καταφέρει να γίνει φίλος τους. Δυστυχώς για τον ίδιο όλοι τον καταλαβαίνουν και τον αποπαίρνουν. Τελικά ο ασβός για να βρει φίλους πρέπει να μείνει ο... εαυτός του.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ: Η φιλία. Το να είσαι ο εαυτός σου.

Η ΜΕΛΠΩ Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ
Μαρία Ρουσάκη
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
ΤΑΞΕΙΣ: Β’, Γ’
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ: Δυσαρεστημένη με τη στολή που αναγκάζεται να φοράει κάθε μέρα στο σχολείο, η Μέλπω θέλει να νιώσει ξεχωριστή. Με τη βοήθεια του παλιού μπαούλου της μαμάς επιχειρεί να γίνει διαφορετική απ' τα άλλα παιδιά. Όμως, μήπως η μοναδικότητά της δε βρίσκεται στο μπαούλο της μαμάς και βρίσκεται κάπου αλλού; Πώς θα νιώσει η Μέλπω επιτέλους μοναδική;
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΟΥ: Η Μέλπω ασφυκτιά μέσα στη συμβατική σχολική στολή και σκαρφίζεται χίλια δυο κόλπα για να ξεχωρίσει. Όλες οι αλλαγές που κάνει στα ρούχα της απαγορεύονται από το διευθυντή. Η Μέλπω προσπαθώντας να βιώσει θετικά τον εαυτό της επιλέγει το δρόμο της εξωτερικής εμφάνισης. Είναι όμως ο πιο σωστός; Υπάρχουν μήπως και άλλοι καλύτεροι δρόμοι;
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ: Η διαφορετικότητα. Η ανάγκη για θετική αυτοεικόνα.

Η ΦΑΛΑΙΝΑ ΠΟΥ ΤΡΩΕΙ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ
Τριβιζάς Ευγένιος
ΜΙΝΩΑΣ
ΤΑΞΕΙΣ: Α’, Β’
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ: Γιατί οι σαλπιγκτές κρύβονται στις θαλασσινές σπηλιές; Γιατί οι τυμπανιστές παίζουν τελίτσες στις καταπακτές; Γιατί οι στρατηγοί μεταμορφώνονται σε μπαλαρίνες και τσαχπίνες κολομπίνες;
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΟΥ: Με παιχνιδιάρικο και διασκεδαστικό τρόπο διακωμωδείται ο πόλεμος και όσοι αρέσκονται σε αυτόν. Η φάλαινα γυρνάει και όποιον πόλεμο δει τον ρουφάει. Το παραμύθι συνοδεύεται και από ασκήσεις.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ: Η απαξίωση και η διακωμώδηση των πολέμαρχων.

ΤΑ ΤΡΙΑ ΜΙΚΡΑ ΛΥΚΑΚΙΑ
Τριβιζάς Ευγένιος
ΜΙΝΩΑΣ
ΤΑΞΕΙΣ: Β’, Γ’
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ: Μόνο οι πλέον ταλαντούχοι από τους συγγραφείς έχουν την ικανότητα, επεμβαίνοντας σε ένα κλασικό παραμύθι να δημιουργούν κάτι σχεδόν εξίσου διασκεδαστικό και βαθυστόχαστο με το πρωτότυπο. Η Helen Oxenbury και ο Ευγένιος Τριβιζάς επιτυγχάνουν το σχεδόν ακατόρθωτο.
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΟΥ: Τέρμα πια οι κακοί λύκοι και τα καλά γουρουνάκια. Ο Ευγένιος Τριβιζάς ανατρέπει τα στερεότυπα και παρουσιάζει τα τρία καλά λυκάκια και το Ρούνι-Ρούνι το ύπουλο, κακό γουρούνι. Μάλιστα τα τρία καλά λυκάκια έχουν σκόπιμα χρώμα άσπρο, μαύρο και γκρίζο. Τελικά τα λυκάκια με διάφορα τεχνάσματα κάνουν το κακό γουρούνι να αλλάξει και να μετατραπεί σ’ ένα θαυμάσιο, καλό γουρούνι!
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ: Ανατροπή στερεοτύπων.

Ο ΜΠΑΜΠΑΣ ΜΟΥ Ο ΚΑΛΟΣ, ΜΕΓΑΛΟΣ, ΓΚΡΙΖΟΣ ΛΥΚΟΣ
Φράνση Σταθάτου
ΑΓΚΥΡΑ
ΤΑΞΕΙΣ: Γ’, Δ’
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ: Ένα σκυλάκι από την πόλη χάνεται μέσα στο δάσος, όμως η τύχη φέρνει μπροστά του όχι τον κακό λύκο των παραμυθιών, αλλά τον πιο καλό μεγάλο, γκρίζο λύκο. Εκείνος θα το φροντίσει, θα το αναθρέψει, θα το αγαπήσει. Κι έτσι, εντελώς φυσικά, θα γίνει "ο μπαμπάς του". Μια ιστορία που εισάγει τα μικρότερα παιδιά στην έννοια της υιοθεσίας και που μιλά με πολλή τρυφερότητα και αγάπη για το θετό πατέρα.
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΟΥ: Γίνεται ένα σκυλάκι να έχει για πατέρα ένα λύκο; Και όμως γίνεται στο βαθμό που ο λύκος συμπεριφέρεται στο σκυλάκι με περισσή αγάπη και στοργή. Ο λύκος παρουσιάζεται με όλα τα στοιχεία που πρέπει να διαθέτει ένας γονιός: αγάπη, φροντίδα, έγνοια κ.ά.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ: Η υιοθεσία.

ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΙ ΕΝΑ... ΦΤΕΡΟ
Κατερίνα Μουρίκη
ΑΓΚΥΡΑ
ΤΑΞΕΙΣ: Γ’, Δ’
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ: Ένα βιβλίο όλο φρεσκάδα, κέφι, χιούμορ και... φτερά. Όχι μόνο γιατί οι ήρωες είναι πουλιά αλλά, κυρίως, γιατί η απολαυστική του ανάγνωση δίνει φτερά στις ελπίδες μας για έναν καλύτερο κόσμο.
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΟΥ: Τι συμβαίνει αν τα πουλιά αποκτήσουν τις κακές συνήθειες των ανθρώπων; Εάν θέλουν να βλέπουν τηλεόραση, να τρώνε τσιπς και να μην ενδιαφέρονται για το περιβάλλον; Ο κάμπος που ζούνε κινδυνεύει άμεσα από τα φυτοφάρμακα και του κυνηγούς. Ευτυχώς τα πιο σοφά και ώριμα πουλιά έχουν οικολογικές ευαισθησίες και βάλθηκαν να διαλαλήσουν σε όλη την ανθρωπότητα ότι το περιβάλλον κινδυνεύει! Και όσοι τα καταλάβουν... Το τέλος του παραμυθιού μπορεί να προσεγγιστεί και ως η αρχή ενός νέου. Θα πάρουν άραγε τα μηνύματα οι άνθρωποι; Ποιοι είναι αυτοί που θα τα πάρουν και τι θα κάνουν; Τα παιδιά μπορούν να συνεχίσουν ή να αρχίσουν το παραμύθι... ξεκινώντας από το τέλος.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ: Η προστασία του περιβάλλοντος.

ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΑΡΤΑ ΣΤΗ ΒΙΑ!
Βιρζινί Λου
ΑΓΚΥΡΑ
ΤΑΞΕΙΣ: Ε’, Στ’
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ: Η ιστορία των Γκασπάρ, Ζαν-Πιέρ και Αμινάτα απεικονίζει τη σχέση των εφήβων με τη βία. Το βιβλίο αυτό θέλει να συμβάλει στην ειρηνική λύση των διαφορών μέσα και έξω από το σχολείο, με τη συζήτηση τόσο στην αίθουσα διδασκαλίας όσο και στο σπίτι. Συζητάμε μαζί κι ακούμε τον άλλον: είναι τα δυο προπύργια ενάντια σε μια βία που κατάντησε φαινόμενο καθημερινό και απειλεί να σαρώσει την ελευθερία της μάθησης.
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΟΥ: Τρία παιδιά με πάρα πολλά οικογενειακά προβλήματα μεταβαίνουν από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο. Μάλιστα τυγχάνει να φοιτήσουν σ’ ένα Γυμνάσιο που συγκεντρώνονται πολλοί νέοι με παραβατική συμπεριφορά. Το παραμύθι περιγράφει μ’ έναν αφοπλιστικό τρόπο την ωμή βία και τον εκφοβισμό που ασκείται από τις συμμορίες ή και ατομικά μέσα στο σχολείο. Όπως διαφαίνεται ξεκάθαρα η βία δεν επιλύει τα προβλήματά τους παρά μόνο τους οδηγεί στη θυματοποίηση και στην καταστροφή.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ: Εκφοβισμός. Νεανική παραβατικότητα. Ο κύκλος της βίας.

Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ Η ΑΔΙΚΙΑ
Labbe Brigitte, Puech Michel
ΑΓΚΥΡΑ
ΤΑΞΕΙΣ: Δ’, Ε’, Στ’
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ: Σωτήρης: "Δεν είναι δίκαιο. Επειδή η Μαριάννα είναι πιο μικρή, παίρνετε πάντα το μέρος της. Φτάνει να βάλει τα κλάματα και της κάνετε όλα τα χατίρια..." Μαριάννα: "Δεν είναι δίκαιο. Επειδή ο Σωτήρης είναι πιο μεγάλος, του τα επιτρέπετε όλα. Τον αφήνετε να βλέπει όλα τα έργα στην τηλεόραση, ενώ εγώ μπορώ να βλέπω μόνο κινούμενα σχέδια".
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΟΥ: Τι είναι δίκαιο και τι άδικο; Ότι δεν μας αρέσει είναι άδικο; Έχουμε δίκαιο όταν κάνουμε ότι θέλουμε; Οι νόμοι είναι άδικοι κι αν δεν τους λαμβάνουμε υπόψη είναι δίκαιο; Τα παιδιά έχουν δικαιώματα; Όλα αυτά τα ερωτήματα απαντώνται με απλό και κατανοητό τρόπο στο παραμύθι. Τα παραδείγματα από την καθημερινή ζωή κάνουν το παραμύθι ακόμα πιο προσιτό. Επίσης, δίνουν το έναυσμα για μια ουσιαστική συζήτηση περί δικαιοσύνης και αδικίας.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ: Η δικαιοσύνη και η αδικία.

ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΜΑΖΙ
Γιάννα Μυράτ
ΚΑΣΤΑΝΙΏΤΗ
ΤΑΞΕΙΣ: Α’, Β’, Γ’
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ: Το φλάουτο και το κλαρινέτο παίζουν μαζί σε μια ορχήστρα και είναι οι καλύτεροι φίλοι. Τους αρέσει να κάνουν βόλτες στο δάσος, να απολαμβάνουν τη φύση και να την ευχαριστούν χαρίζοντάς της τις όμορφες μελωδίες τους. Μια κακιά μάγισσα όμως ζηλεύει πολύ και κάνει τα πάντα για να χωρίσει τους αγαπημένους φίλους. Στέλνει τον άνεμο, τη βροχή, τη ζέστη... όλα τα στοιχεία της φύσης για να τους πολεμήσουν. Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές θα εμφανιστούν οι καλές νεράιδες του δάσους και θα κάνουν τα πάντα για να τους βοηθήσουν.
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΟΥ: Το παραμύθι συνοδεύεται από ένα CD, όπου η ηθοποιός Μάνια Παπαδημητρίου αφηγείται την ιστορία, ενώ ακούγονται κομμάτια κλασικής μουσικής. Είναι ιδανικό για θεατρικό παιχνίδι!
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ: Το να βοηθάς.

Ο ΜΙΚΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΣ ΚΑΙ Η ΠΑΡΕΑ ΤΟΥ
Ρενέ Γκοσινί, Ζαν Ζακ Σανπέ
ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ
ΤΑΞΕΙΣ: Ε’, Στ’
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ: O μικρός Nικόλας είναι πάλι εδώ! Τα αγαπημένα μας βιβλία με το ανεπανάληπτο χιούμορ του Pενέ Γκοσινί και τα μοναδικά σκίτσα του Zαν Zακ Σανπέ.
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΟΥ: Κλασικό. Δεκαέξι ξεκαρδιστικές ιστορίες του Νικόλα και της παρέας του. Ένα διαχρονικό παραμύθι που γοητεύει και συναρπάζει τους μαθητές.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ: Οι μαθητικές τρέλες.

ΠΕΤΡΟΣΟΥΠΑ
Τζον Τζ. Μουθ
ΑΓΚΥΡΑ
ΤΑΞΕΙΣ: Β’, Γ’
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ: Ένα παραμύθι από την Ανατολή, που μιλά για τη δύναμη και τη σημαντικότητα της προσφοράς.
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΟΥ: Τι χρειάζεται άραγε για να φτιαχτεί μια... πετρόσουπα; Αδιαμφισβήτητα η βοήθεια και η προσφορά όλων μας. Κάθε ένας άνθρωπος προσθέτει κι από ένα συστατικό και η σούπα γίνεται μεγαλύτερη και νοστιμότερη. Η ευτυχία βρίσκεται τελικά στην προσφορά προς το συνάνθρωπο.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ: Το να προσφέρεις απλόχερα βοήθεια. Συνεργασία.

Η ΓΑΤΑ ΠΟΥ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΟΥΛΙ
Μάνος Ελευθερίου
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ
ΤΑΞΕΙΣ: Β’, Γ’
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ: Κάποια μέρα μια γάτα αποφάσισε πως ήθελε κάτι άλλο. Και διάλεξε να γίνει πουλί και ν’ αρχίσει κι εκείνη να τραγουδάει όπως τ’ αηδόνια. Δεν της έφτανε όμως αυτό. Ήθελε να γίνει και μεγάλη τραγουδίστρια της όπερας. Και τα πουλιά που την άκουσαν στενοχωρέθηκαν γιατί δεν την ήθελαν στην παρέα τους ούτε στην οικογένειά τους. Και αφού την κορόιδεψαν για λίγο τη συμβούλευσαν με λόγια γλυκά και φρόνιμα πως εκείνο που ζητούσε είναι αδύνατο να πραγματοποιηθεί. Πως εκείνη που είχε φάει τόσα πουλάκια στο εξής θα ήταν αδύνατο «να χορταίνει με δυο σπόρους και μια ψίχα του ψωμιού και νερό μια δαχτυλήθρα σαν μπαλίτσα χιονιού»...
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΟΥ: Με ποιητικό τρόπο παρουσιάζεται η ιστορία μιας γάτας που προσπαθεί να αλλάξει τον εαυτό της. Φαντάζεται τον εαυτό της ως ένα διάσημο πουλί ξεχνώντας όμως τον πραγματικό της εαυτό.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ: Το να είσαι ο εαυτός σου.

ΟΤΑΝ ΟΙ ΚΑΜΠΑΝΕΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΝ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ
Τζάνι Ροντάρι
ΑΓΚΥΡΑ
ΤΑΞΕΙΣ: Α’
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ: Του κόσμου οι μεγάλοι στρατηγοί, να αιματοκυλήσουν βάλθηκαν τη γη, και από το μεγάλο άχτι, ως τις καμπάνες έριξαν στη μάχη, μα αυτές χαρμόσυνα χτυπούσαν, στον κόσμο την ειρήνη διαλαλούσαν.
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΟΥ: Ακόμα και οι καμπάνες επιστρατεύθηκαν στον πόλεμο. Οι αντιμαχόμενοι τις κατέστρεψαν για να φτιάξουν τεράστια κανόνια. Οι καμπάνες όμως αντί να φέρουν την καταστροφή ηχούν δυνατά δίνοντας το σύνθημα για κατάπαυση του πυρός! Το παραμύθι συνοδεύεται από υπέροχες εικόνες.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ: Η ματαιότητα του πολέμου.

ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ
Λίτσα Παναγιωτοπούλου – Ρίζου
ΑΓΚΥΡΑ
ΤΑΞΕΙΣ: Γ’, Δ’
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ: Ένα τρυφερό παραμύθι για τη συντροφικότητα, τη φιλία, την αγάπη, που σήμερα περισσότερο από ποτέ έχουμε τόσο ανάγκη.
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΟΥ: Ένα λουλούδι περνιόταν για το πιο όμορφο. Η αδιαμφισβήτητη ομορφιά του το έκανε αλαζονικό. Δεν δεχόταν κανένα άλλο λουλούδι να φυτρώσει δίπλα του, κανένα έντομο να το πλησιάσει, κανένα παιδί να το μυριστεί κ.ά. Τελικά έμεινε μόνο του και από τη μοναξιά του άρχισε να μαραίνεται. Η ομορφιά του είχε πλέον χαθεί και για να σωθεί έπρεπε να ζητήσει βοήθεια...
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ: Η αλαζονεία και ο εγωισμός δεν χωράνε στην αγάπη.

ΘΑ Σ’ΑΓΑΠΩ Ο,ΤΙ ΚΙ ΑΝ ΓΙΝΕΙ
Debi Gliori
ΠΑΤΑΚΗ
ΤΑΞΕΙΣ: Α’
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ: "Είμαι ένας ανάποδος και γκρινιάρης Μικρός και κανείς δε μ' αγαπάει" σκέφτεται το αλεπουδάκι. Δεν είναι όμως αλήθεια. Η μαμά του Μικρού είναι αποφασισμένη να του το αποδείξει. Ένα βιβλίο που μιλάει για το πώς θα κατευνάσουμε τους φόβους των παιδιών.
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΟΥ: Ο μικρός είναι γεμάτος περιέργεια και ανασφάλεια και ψάχνει να δει τα όρια της αγάπης. Η μητέρα του με απλές και καθαρές απαντήσεις τον βοηθά να συνειδητοποιήσει ότι η αγάπη δεν έχει όρια και είναι παντοτινή.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ: Τα όρια της αγάπης. Η παντοτινή αγάπη της μητέρας.

ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΣΑΝ ΠΛΑΤΥ ΧΑΜΟΓΕΛΟ
Τζάνι Ροντάρι
ΜΕΤΑΊΧΜΙΟ
ΤΑΞΕΙΣ: Δ’, Ε’, Στ’
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ: Ποιος άλλος συγγραφέας για παιδιά θα μπορούσε να γράψει τόσο αστεία και ανατρεπτικά παραμύθια όπως Η μηχανή που κάνει τα μαθήματα του σχολείου, Η σχολική τσάντα που μιλάει, Το κουδούνι για τους κλέφτες ή Ο αστερισμός της Γάτας; Και ποιος θα μπορούσε να σκαρφιστεί ένα διαφορετικό διάβασμα των μύθων του Αισώπου, με αποτέλεσμα ιστορίες όπως Η αλεπού φωτογράφος; Ο Τζάνι Ροντάρι, ένας από τους πιο αγαπημένους συγγραφείς των παιδιών σε όλο τον κόσμο, συγκεντρώνει στο βιβλίο αυτό πάνω από πενήντα ξεκαρδιστικά παραμύθια, βγαλμένα από τη φαντασία και τη δημιουργική του ικανότητα. Είναι όλα αξιολάτρευτα!
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΟΥ: Η τέχνη του να επινοείς παραμύθια από τα πάντα! Περισσότερα από 50 μικρά και ξεκαρδιστικά παραμύθια. Όλα γραμμένα με μια αστείρευτη δημιουργική δεινότητα γεμάτη φαντασία. Παραμύθια που με τον πρωτότυπο και ευφάνταστο τρόπο που είναι γραμμένα σίγουρα θα σαγηνεύσουν τα παιδιά. Ιδανικό για θεατρικό παιχνίδι και ασκήσεις δημιουργικότητας.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ: Δημιουργικότητα και φαντασία.

Ο ΣΠΟΡΟΣ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ
Ίζαμπελ Πιν
ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ
ΤΑΞΕΙΣ: Β’, Γ’, Δ’
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ: Κάποτε κι ενώ όλα ήταν όμορφα, ήσυχα και ειρηνικά, ένας σπόρος, ένα μικρούτσικο κουκούτσι που έπεσε από τον ουρανό και στάθηκε πάνω ακριβώς στη γραμμή των συνόρων της χώρας των σκαραβαίων με τη χώρα των σκαθαριών, έγινε η αιτία ν' αρχίσουνμεγάλες διαμάχες. Καθένας από τους δύο λαούς διεκδικούσε το κουκούτσι για λογαριασμό του. Οι εξοπλισμοί και οι πολεμικές ετοιμασίες έδιναν κι έπαιρναν. Όμως την κρίσιμη στιγμή οι δύο αντίπαλοι λαοί διαπίστωσαν πως τη λύση στη διαφορά τους την είχε δώσε ήδη το ίδιο το κουκούτσι... ο σπόρος της ειρήνης. Ένα υπέροχο αντιπολεμικό βιβλίο, που θα γοητεύσει μικρούς και μεγάλους, καθώς η εξέλιξη του μύθου παρακολουθεί αυτά πουδιαδραματίζονται καθημερινά στον πολύπαθο πλανήτη μας. Πλούσιο σε μηνύματα και συμβολισμούς, το βιβλίο αυτό μας υπενθυμίζει πως πάντα υπάρχει ελπίδα.
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΟΥ: Ένα κουκούτσι ήταν αρκετό για να σπείρει τη διχόνοια αλλά και την ειρήνη. Οι σκαραβαίοι και τα σκαθάρια το ήθελαν για δικό τους και αρνούνταν να το μοιραστούν. Τελικά η ίδια η φύση τους έδωσε τη λύση δίνοντάς τους και ένα μάθημα.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ: Η ειρήνη και η συνεργασία.

ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΠΑΤΕ ΚΕΦΙ
Τζάνι Ροντάρι
ΚΈΔΡΟΣ
ΤΑΞΕΙΣ: Δ’, Ε’, Στ’
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ: Ο Τζάνι Ροντάρι έγραψε αυτά τα παραμύθια για να σπάνε κέφι τα παιδιά. Κάθε παραμύθι λέμε πως έχει αρχή και τέλος μα ο Ροντάρι πιστεύει πως η ίδια ιστορία μπορεί να τελειώνει ανάλογα με τη φαντασία του καθένα. Έτσι, τούτα τα παραμύθια τελειώνουν με τρεις διαφορετικούς τρόπους κι ο συγγραφέας μάς λέει ποιον προτιμά εκείνος. Αν τώρα σκεφτείτε κανένα αλλιώτικο τέλος ή σας αρέσει ένα από αυτά που διαβάζετε σε τούτο το βιβλίο, μπορείτε να το πείτε!
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΟΥ: Είκοσι παραμύθια γεμάτα αστείρευτη φαντασία. Παραμύθια διαφορετικά, αντισυμβατικά, ανατρεπτικά που μόνο αυτός ο Ιταλός παραμυθάς μπορεί να επινοήσει. Σε κάθε παραμύθι δίδονται τρεις διαφορετικές καταλήξεις. Νοείται, ότι και τα παιδιά μπορούν να προσθέσουν τη δική τους κατάληξη ή να επιλέξουν ποια τους αρέσει περισσότερο από τις τρεις που καταγράφονται στο παραμύθι. Στο τέλος του βιβλίου ο Ροντάρι σχολιάζει όλες τις καταλήξεις και επιλέγει αυτή που του αρέσει περισσότερο.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ: Δημιουργικότητα και φαντασία.

ΑΝ ΧΑΡΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΙ-ΒΑΣΙΛΗ ΕΝΑ ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΟΧΥΛΙ
Τσιαμπόκαλου Γιολάντα
ΚΑΣΤΑΝΙΏΤΗ
ΤΑΞΕΙΣ: Α’, Β’
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ: Λένε πως ο Αϊ-Βασίλης χαρίζει δώρα. Μα για φαντάσου φέτος να του χαρίσεις εσύ ένα δωράκι! Kι ας είναι ένα τόσο δα κόκκινο κοχύλι. Σίγουρα θα σου δώσει ένα φιλί και θα πει "ευχαριστώ". Ίσως να χαρεί τόσο που να σου υποσχεθεί ένα ταξίδι με το έλκηθρο την παραμονή των Χριστουγέννων. Εσύ θα χαμογελάσεις ως τ' αυτιά, γιατί είναι μεγάλη τιμή να είσαι συνοδηγός του Αϊ-Βασίλη μια τέτοια μέρα. Όσο θα γυρνάς τις σελίδες, εσύ κι ο Αϊ-Βασίλης θα γνωρίσετε όλα τα μυστικά των Χριστουγέννων και θα κάνετε ένα σωρό σκανταλιές. Μα όταν φτάνετε στο τέλος, πιθανόν να τον ρωτήσεις: "Αϊ-Βασίλη, αν σου δώσω ένα κοχύλι, πάμε πάλι απ' την αρχή;"
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΟΥ: Η φαντασία σε όλο της το μεγαλείο. Ένα μικρό παιδάκι γίνεται ο βοηθός του Αϊ-Βασίλη και προσπαθεί να φανεί αντάξιος της εμπιστοσύνης του. Ένα παραμύθι με υπέροχη εικονογράφηση και γραμμένο με πολύ διασκεδαστικό τρόπο.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ: Βοηθώντας τον Αϊ-Βασίλη τα Χριστούγεννα.

Ο ΜΕΛΕΝΙΟΣ ΚΑΙ Ο ΠΑΠΠΟΥΣ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ
Gray Nigel
ΨΥΧΟΓΙΟΣ
ΤΑΞΕΙΣ: Α’, Β’
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ: Τίποτε δεν άρεσε περισσότερο στο Μελένιο από το να επισκέπτεται τον παππού του κάθε Παρασκευή. Αλλά μια μέρα, ο παππούς πήγε στο νοσοκομείο. Και μετά, έπεσε σε βαθύ ύπνο.
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΟΥ: Συγκινητικό παραμύθι που πραγματεύεται την απώλεια του παππού ενός μικρού αρκουδιού. Ο παππούς έπεσε σ’ έναν μεγάλο ύπνο απ’ όπου δεν θα ξυπνήσει ποτέ. Η υπόσχεση του μικρού εγγονού είναι όταν μεγαλώσει να γίνει κι αυτός έτσι καλός όπως ο παππούς του.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ: Η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου (παππούς).

ΕΝΑ ΟΜΟΡΦΟ ΠΑΡΕ – ΔΩΣΕ
Brian Sibley
ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗ ΔΙΑΚΟΝΙΑ
ΤΑΞΕΙΣ: Γ’, Δ’
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ: Oι κάτοικοι στις δύο γειτονικές πόλεις, την Αράλια και τη Ζεδόνια, ήταν αγαπημένοι και για αιώνες ζούσαν ειρηνικά. Αντάλλασσαν τα προϊόντα τους και ήταν πάντα ικανοποιημένοι γιατί είχαν τα απαραίτητα για τη ζωή τους. Ένα όμως σχόλιο του υπουργού έγινε η αφορμή να θρυμματιστεί η ειρήνη και η αρμονική ζωή των κατοίκων. Πριν καλά – καλά το καταλάβουν μπλέχτηκαν σε πόλεμο...
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΟΥ: Η ζωή γίνεται πιο ωραία όταν υπάρχει η συνεργασία και η ειρήνη. Για ψύλλου πήδημα οι δύο πόλεις διέκοψαν την αρμονική τους συνεργασία και άρχισαν έναν πόλεμο αλληλοεξόντωσης. Σκαρφίστηκαν διάφορα κόλπα τα οποία δεν τους οδήγησαν πουθενά. Μετά από πολλές αποτυχημένες απόπειρες διαπίστωσαν ότι το να συνεργάζονται όπως και πριν είναι προτιμότερο.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ: Η ειρήνη και η συνεργασία.

ΝΑ Σ’ΑΓΑΠΟΥΝ ΚΑΙ Ν’ΑΓΑΠΑΣ...
Ευδοκία Σκορδαλά – Κακατσάκη
ΑΓΚΥΡΑ
ΤΑΞΕΙΣ: Ε’, Στ’
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ: O Λήκη, ένα μικρό σκουλήκι, αποφασίζει κάποιο ανοιξιάτικο πρωινό να ξεμυτίσει από τη φωλιά του. Φτάνει σ’ έναν κήπο, όπου συναντά τη Λευκή, μια μικρή, κάτασπρη πεταλούδα! O Λήκη θαυμάζει το ανάλαφρο φτερούγισμά της και λαχταρά να γίνει, έστω για λίγο, και κείνος... πεταλούδα! Η Λευκή αποφασίζει να τον βοηθήσει. Τρέχει στον κάμπο και παρακαλεί την Πεταλουδομάνα, να της πει έναν τρόπο για να... αποκτήσει ο Λήκη φτερά! - Δύσκολο πράγμα μού ζητάς!... Πολύ δύσκολο! Για να μην πω ακατόρθωτο! λέει η Πεταλουδομάνα. Μα η Λευκή επιμένει! Τότε η Πεταλουδομάνα της δίνει μια γριφοσυνταγή: Το να σ' αγαπούν είναι κάτι, το ν' αγαπάς είναι πολύ, το να σ' αγαπούν και ν' αγαπάς είναι το παν!... Αυτό που μένει είναι να νιώσει η Λευκή τη σημασία της, κι όλα θα γίνουν!
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΟΥ: Ένα υπέροχο παραμύθι γεμάτο μαθήματα αγάπης. Ξεφυλλίζοντάς το βγαίνουν προς τα έξω πολύτιμες συμβουλές και μηνύματα αγάπης. «Κλαίω γιατί σε ξαναβρήκα! Κλαίω γιατί σε αγαπώ! Κλαίω γιατί είμαι ευτυχισμένος!».
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ: Η αγάπη.

Η ΖΩΗ ΚΑΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ
Labbe Brigitte, Puech Michel
ΑΓΚΥΡΑ
ΤΑΞΕΙΣ: Ε’, Στ’
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ: Η σειρά «Γεύση από φιλοσοφία», με βιβλία γραμμένα πολύ απλά, με παραδείγματα παρμένα από την καθημερινή ζωή, συχνά γεμάτα χιούμορ, βοηθάει τα παιδιά να βάλουνε σ' ενέργεια τη σκέψη και την κρίση τους και να βρουν απαντήσεις στα σοβαρά προβλήματα που τ' απασχολούν. Το βότσαλο δεν πεθαίνει γιατί μένει πάντα το ίδιο. Δεν πεθαίνει, γιατί δεν ζει. Καθετί που αλλάζει, καθετί που μεγαλώνει, που γεννάει ή καρποφορεί, πεθαίνει. Καθετί που ζει, πεθαίνει. Φαίνεται παράξενο όταν το λέμε, όμως πεθαίνουμε επειδή ζούμε.
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΟΥ: Όπως υποδηλώνει και ο τίτλος το παραμύθι πραγματεύεται τη ζωή και το θάνατο. Με πολύ εύστοχα και απλά παραδείγματα φιλοδοξεί να λύσει όλες τις απορίες των παιδιών για τη ζωή και το θάνατο. Το συμπέρασμα που καταλήγει είναι ότι πρέπει να ζούμε τη ζωή μας στο μέγιστο δυνατό βαθμό και ως εκ τούτου η σωστή ερώτηση είναι «Πώς να ζούμε;» και όχι «Γιατί πεθαίνουμε;».
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ: Η ζωή και ο θάνατος.

ΕΝΑ ΑΘΩΟ ΨΕΜΑΤΑΚΙ ΕΙΠΑ...
Αθανασία Αμπαριώτη
ΚΈΔΡΟΣ
ΤΑΞΕΙΣ: Γ’, Δ’
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ: Μια ιστορία αφιερωμένη στους γονείς που ανακατεύονται στα πόδια των παιδιών... αλλά αφιερωμένη και στα παιδιά που με ένα ψεματάκι μπορούν να χαλάσουν τις φιλίες αλλά και τις καρδιές τους... Και είναι ώρα τώρα να χαλάμε τις καρδιές μας;
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΟΥ: Τρία κοριτσάκια αρχίζουν και τσακώνονται την ώρα που παίζουν. Λογομαχούν και προσπαθούν να βρουν ένα «ελάττωμα» η μία στην άλλη. Στην προσπάθειά τους να βγουν κερδισμένες μεταφέρουν στις οικογένειές τους υπερβολές. Οι γονείς αναλαμβάνουν δράση αλλά τελικά... τα κοριτσάκια τα βρίσκουν από μόνα τους.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ: Εκφοβισμός. Η εμπλοκή της οικογένειας.

Ο ΜΙΚΡΟΣ ΟΡΕΣΤΗΣ ΕΧΕΙ ΟΡΕΞΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΝΟ ΣΤΗΝ ΚΟΙΛΙΑ
Πάνος Χριστοδούλου
ΑΓΚΥΡΑ
ΤΑΞΕΙΣ: Δ’, Ε’, Στ’
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ: Όταν ο μικρός και λαίμαργος Ορέστης έφαγε και τη χαλασμένη φέτα του ψυγείου, τον έπιασε πόνος στη κοιλιά και δημιουργήθηκε μεγάλη αναστάτωση. Όλοι αναζητούσαν τον υπεύθυνο αυτού του στομαχόπονου και στο ψυγείο ξεκίνησε η δίκη του αιώνα, για να βρεθεί ο ένοχος! Ποιος όμως έφταιγε τελικά; Η φέτα που χάλασε; O Ορέστης που την έφαγε, ή η μητέρα του που την αγόρασε; Μέσα από αυτή τη διασκεδαστική ιστορία στομαχικής διαταραχής, γονείς και παιδιά παίρνουν ένα καλό μάθημα σωστής διατροφής από τα ίδια τα τρόφιμα.
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ: Ένα πολύ διασκεδαστικό παραμύθι που μας μιλάει για τις διατροφικές συνήθειες. Ποιος ευθύνεται για το στομαχόπονο του μικρού Ορέστη; Τα τρόφιμα ή ο ίδιος; Ή μήπως η μητέρα του; Το παραμύθι καταδεικνύει ότι η άνευ όρων και ορίων αγορά προϊόντων από τις υπεραγορές σε συνδυασμό με την υπερκατανάλωση τροφίμων οδηγούν αναπόφευκτα σε προβλήματα υγείας. Στο τέλος περιέχονται συμβουλές διατροφής.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ: Σωστές διατροφικές συνήθειες.

Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ (ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ)
Ruth Rocha, OtavioRoth
ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
ΤΑΞΕΙΣ: Δ’, Ε’, Στ’
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ: Το βιβλίο αυτό έχει εκδοθεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και προσφέρει με απλό και σύντομο τρόπο στα παιδιά και τους νέους το επίσημο κείμενο της Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Οι συγγραφείς ελπίζουν ότι, προσαρμόζοντας το πρωτότυπο κείμενο για να το κάνουν πιο προσιτό, συμβάλλουν στο να γίνουν περισσότερο γνωστές οι ιδέες που περιέχει και να γίνουν σεβαστές από όλους. Η σαφήνεια του λόγου και η λιτότητα της εικόνας καθιστούν το βιβλίο αυτό πολύτιμο για την κατανόηση των εννοιών και των αντιλήψεων τις οποίες διακηρύσσει.
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΟΥ: Με απλά και κατανοητά λόγια τα παιδιά μαθαίνουν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το παραμύθι δίνει το έναυσμα για μια ανοικτή συζήτηση για τα δικαιώματά μας και την καταπάτησή τους. Επίσης, περιέχει επίμετρο με εισηγήσεις προς τους εκπαιδευτικούς.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ: Ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

ΤΟ ΜΠΛΕ ΣΥΝΝΕΦΟ
Tomi Ungerer
ΑΓΚΥΡΑ
ΤΑΞΕΙΣ: Α’
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ: Mια ιστορία που μιλά με μοναδικό τρόπο για την αξία της ειρήνης O Tomi Ungerer έλαβε το τιμητικό βραβείο Άντερσεν για το σύνολο του έργου του το 1998. Στα νιάτα του υπήρξε επαναστάτης κι έγινε αργότερα, στις Hνωμένες Πολιτείες, θηριώδης πολέμιος του πολέμου στο Bιετνάμ. Σήμερα, είναι πρεσβευτής καλής θελήσεως της Unicef και στρατευμένος ανθρωπιστής. O ήρωάς του, το Mπλε Σύννεφο, ζει μέσα σε μια απόλυτη ανεξαρτησία. Περιφρονεί τους «πανούργους» και επιλέγει την καλοκαιρία, μακριά από τις θύελλες και τις καταιγίδες. Έρχεται όμως μια μέρα που πρέπει να αποφασίσει με ποιους θα συνταχθεί: με το φεγγάρι ή με τη μάχη. Tελικά αποφασίζει, για χάρη της ειρήνης, τη ριζική θυσία. Tο μήνυμα, που δείχνει να ταιριάζει στον Tomi Ungerer, είναι ότι μπορεί κανείς να είναι καλοπερασάκιας, χαρούμενος κι ανέμελος, αλλά όταν οι συνθήκες το απαιτήσουν να επιδείξει θάρρος και ηρωισμό για το κοινό καλό.
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΟΥ: Ένα καλοσυνάτο μπλε σύννεφο βάφει τα πάντα μπλε στο πέρασμά του. Το μπλε του καθαρού ουρανού, το μπλε της ειρήνης και της αισιοδοξίας. Με αυτό τον τρόπο κατάφερε να φέρει την ειρήνη και σε μια πόλη που είχε μπλεχτεί σε ένα φαύλο κύκλο αλληλοεξόντωσης.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ: Η ειρήνη και η συναδέλφωση.

ΓΙΑ ΕΝΑ ΝΕΑΝΙΚΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
Νίκος Γκόβας
ΜΕΤΑΊΧΜΙΟ
ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΔΑΣΚΑΛΟ
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ: Το βιβλίο αυτό αποτελεί πρακτικό βοήθημα για όσους καθοδηγούν νεανικές θεατρικές ομάδες έχοντας στόχο ένα δημιουργικό θέατρο. Λέγοντας δημιουργικό θέατρο εννοούμε περισσότερο την ερευνητική εργασία και δημιουργική δράση κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας και προετοιμασίας της ομάδας, παρά την επιδίωξη του τελικού αποτελέσματος στο ανέβασμα μιας παράστασης. Στο βιβλίο περιλαμβάνονται παιχνίδια προετοιμασίας, παιχνίδια κινητοποίησης και ενεργοποίησης, παιχνίδια για να γνωριστούν καλύτερα τα μέλη της ομάδας, ασκήσεις για τη βελτίωση της επικοινωνίας μεταξύ τους, ασκήσεις δυναμικών εικόνων και σωματικής έκφρασης, ασκήσεις για την ανάπτυξη χαρακτήρων, παιχνίδια ρόλων κ.λπ. Εύκολα ο αναγνώστης θα διαπιστώσει τον πρωτεύοντα ρόλο που έχουν οι αυτοσχεδιασμοί, οι ασκήσεις σωματικής έκφρασης, καθώς και οι δραστηριότητες που έχουν στόχο την ανάπτυξη της ομαδικότητας και της συνενοχής. Τόσο τα απλά παιχνίδια όσο και οι πιο σύνθετες ασκήσεις και τεχνικές περιγράφονται αυτοτελώς. Ο εμψυχωτής ή ο δάσκαλος θεάτρου μπορεί να επιλέγει όσες του χρειάζονται κάθε φορά για να σχεδιάζει το δικό του μάθημα-εργαστήριο ανάλογα με το θέμα, το επίπεδο και τη δυναμική της ομάδας του. Δουλεύοντας δημιουργικά και επινοητικά δίνουμε την ευκαιρία στα μέλη της ομάδας να χρησιμοποιήσουν τον εαυτό τους ταυτόχρονα σαν αφετηρία και σαν αντικείμενο μελέτης. Αφήνουμε ζωτικό χώρο ώστε κάθε μέλος να εκπαιδεύεται, να εξελίσσεται, να καταθέτει και να εισπράττει απόψεις μέσα στα πλαίσια μιας συλλογικής διαδικασίας που στηρίζεται στο αξίωμα «Δεν πετάμε τίποτα».
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΟΥ: Ένα κορυφαίο βοήθημα για τους εκπαιδευτικούς. Περιέχει πάμπολλες εξαιρετικές και ευφάνταστες ιδέες για θεατρικό παιχνίδι. Οι προτεινόμενες δραστηριότητες περιγράφονται με σαφήνεια και μπορούν να γίνουν ακόμα και από εκπαιδευτικούς χωρίς εμπειρία στο αντικείμενο.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ: Το θεατρικό παιχνίδι.


*Διαβάζει και σχολιάζει ο Αντώνης Ζαρίντας

Digi-digi template

Back to TOP