Για μια ψηφιακή τάξη

11 από τα καλύτερα δωρεάν διαδικτυακά εκπαιδευτικά εργαλεία

Μέσω των τεχνολογιών Web2.0 έχουν δημιουργηθεί πάμπολλα διαδραστικά εκπαιδευτικά εργαλεία, τα οποία ωθούν την εκπαιδευτική καθημερινότητα σε άλλα μονοπάτια, συγχρονισμένα με την εποχή και ενδεχομένως πιο ενδιαφέροντα. Με την κατάλληλη κατάρτιση, οργάνωση και καθοδήγηση του εκπαιδευτικού η ενσωμάτωση της τεχνολογίας στην καθημερινή μαθησιακή διαδικασία προσφέρει σημαντικότατα οφέλη: ενεργοποιεί το ενδιαφέρον όλων των μαθητών, ευνοεί τη διαφοροποίηση, καθιερώνει τη διαδραστικότητα, προωθεί τη συνεργασία, δημιουργεί ευχάριστο κλίμα, προσφέρει διόδους δημιουργικότητας, εξοικειώνει τους μαθητές με τις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής, εμπλέκει άμεσα τους γονείς κ.λπ. Πρωτίστως, όμως, αυτό που απαιτείται πέραν από τις υποδομές, είναι η διάθεση! Διάθεση για καινοτομία και εξερεύνηση!

Πιο κάτω παρουσιάζονται έντεκα εκπαιδευτικά εργαλεία που διατίθενται δωρεάν στο διαδίκτυο. Κάποια δεν χρειάζονται καν εγγραφή, άλλα απαιτούν username και password, ενώ ορισμένα επιτρέπουν την άμεση είσοδο και μέσω λογαριασμών κοινωνικών δικτύων (π.χ. Facebook, Twitter). Η επιλογή έγινε εμπειρικά βάσει προσωπικών κριτηρίων και της ανταπόκρισης των μαθητών.  
Engrade 
Το engrade, εκτός από ένα εξαιρετικό online βαθμολόγιο, είναι μια ιστοσελίδα που επιτρέπει στο δάσκαλο να καταγράφει όλα τα στοιχεία που αφορούν την τάξη του (πειθαρχία, θέσεις, παρουσίες, βιβλιοθήκη κ.λπ.). Ακόμη, παρέχει τη δυνατότητα στον εκπαιδευτικό να κάνει online κουίζ, wikis και διάφορες άλλες ασκήσεις. Στα ατομικά στοιχεία με τις επιδόσεις των μαθητών μπορούν να έχουν πρόσβαση με ξεχωριστό κωδικό τόσο οι γονείς όσο και η διευθυντική ομάδα του σχολείου.Το Edmodo είναι ένα εκπαιδευτικό κοινωνικό δίκτυο. Κάτι σαν το Facebook με καθαρά όμως εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Ο εκπαιδευτικός κάνει εγγραφή, δημιουργεί την ομάδα της τάξης του και δίνει τον αντίστοιχο κωδικό στους μαθητές. Κατόπιν, οι μαθητές αφού εγγραφούν (δεν απαιτείται email) μπορούν να δώσουν έναν αυτοματοποιημένο καινούριο κωδικό στους γονείς τους. Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται ότι μόνο μέλη της τάξης θα κάνουν εγγραφή. Το Edmodo προσφέρει ψηφοφορίες, κουίζ, συζητήσεις, εργασίες χρονικά οριοθετημένες, βαθμολόγιο κ.ά. Μια σύγχρονη τάξη δεν σχολάει με το κτύπημα του κουδουνιού. Αντιθέτως, είναι συνδεδεμένη συνεχώς, συζητώντας, μελετώντας, επιλύοντας απορίες μέσα στο οριοθετημένο από τον εκπαιδευτικό πλαίσιο της πλατφόρμας.  


Το Tagxedo είναι ένα εργαλείο για σύννεφα λέξεων (word cloud). Εκπαιδευτικά μπορεί να αξιοποιηθεί στην καταγραφή και παρουσίαση κάποιου ειδικού λεξιλογίου, στην παρουσίαση του εαυτού κάθε παιδιού κ.ά. 


Το Bubbl είναι ένα εργαλείο για να φτιάχνεις ιδεοθύελλες (brainstorming). Η αμεσότητά του - δωρεάν και χωρίς καν εγγραφή - είναι πολύ βολική για το δάσκαλο.


Πρόκειται για μια εξαιρετική ιστοσελίδα που συγκεντρώνει πάμπολλα στατιστικά στοιχεία για όλες τις χώρες του κόσμου (υγεία, τεχνολογία, οικονομία, ενέργεια κ.ά.). Το σημαντικό σ’ αυτή την ιστοσελίδα είναι η δυνατότητα που παρέχεται στον περιηγητή (δάσκαλο/μαθητή) να τροποποιήσει τα πάντα σύμφωνα με το στόχο του. Συνεπώς, το Gapminder προσαρμόζεται και εντάσσεται σε όλα ανεξαιρέτως τα μαθήματα του σχολείου. Ακόμα ένα πλεονέκτημά του είναι ότι μπορείς να το "κατεβάσεις" στον υπολογιστή σου και να το χρησιμοποιήσεις χωρίς ίντερνετ.


Το Lino είναι ένας διαδικτυακός πίνακας σημειώσεων. Μπορεί να αξιοποιηθεί με τον εξής τρόπο: τα παιδιά κάθε μέρα ή όποτε νιώσουν την ανάγκη να γράφουν τα συναισθήματά τους. Ακόμη, μπορεί να αποτελέσει έναν πίνακα ανακοινώσεων από τον εκπαιδευτικό προς τους μαθητές ή και γονείς.Η κατεξοχήν ασύγχρονη εκπαιδευτική εφαρμογή. Πρόκειται για μια εκπαιδευτική πλατφόρμα όπου μπορείς να περάσεις όλα σου τα μαθήματα, τις ασκήσεις, τις παρουσιάσεις, τους βαθμούς κ.λπ. Η απαίτηση εξειδικευμένων γνώσεων πληροφορικής για να το στήσεις (απαιτεί server), καθιστά αυτομάτως το Moodle όχι τόσο προσιτό για την πλατιά μάζα των εκπαιδευτικών. Παρ’ όλα αυτά αποτελεί την κορωνίδα των πλατφόρμων ασύγχρονης εκπαίδευσης. Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε εδώ ένα προηγούμενο άρθρο για το Moodle.


Το Timetoast σου δίνει τη δυνατότητα να φτιάξεις εύκολα διαδραστικές ιστορικές γραμμές. Εκτός από την Ιστορία μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην Αγωγή Υγείας (π.χ. η πορεία της ζωής μου), στο Σχεδιασμό & Τεχνολογία (π.χ. η εξέλιξη των αυτοκινήτων) κ.λπ.


Το Infogr.am είναι ένα εργαλείο που σου επιτρέπει να φτιάξεις διαδραστικές απεικονίσεις κάποιων δεδομένων/στοιχείων (infographics). Είναι η ιδανική λύση για μοντέρνα παρουσίαση των αποτελεσμάτων των ερευνών που κάνουν τα παιδιά.Μέσω του Gloster μπορείς να φτιάξεις διαδραστικά poster με βίντεο, εικόνες, ήχο, κείμενα κ.λπ. Οι μαθητές μπορούν να το αξιοποιήσουν δημιουργώντας poster για το project που μελετούν, φτιάχνοντας παζλ του εαυτού τους κ.λπ.
Titanpad
Το Titanpad είναι ένας διαδικτυακός κειμενογράφος που επιτρέπει σε πολλούς χρήστες να επεμβαίνουν πάνω στο κείμενο οποιαδήποτε ώρα και από οποιοδήποτε υπολογιστή. Μπορεί να ξεκινήσει στην τάξη ένα θέμα και κάθε παιδί να προσθέτει/αφαιρεί/τροποποιεί το κείμενο από σπίτι του ή ταυτόχρονα με τα υπόλοιπα παιδιά στο εργαστήρι υπολογιστών.  

"Η τεχνοφοβία δεν είναι σύμμαχος του εκπαιδευτικού"

*Η επιλογή και ο σχολιασμός έγιναν από τον Αντώνη Ζαρίντα, Δάσκαλο.

1 σχόλια:

Ελένη Καρκάνη 11 Σεπτεμβρίου 2012 - 1:20 μ.μ.  

Ευχαριστούμε για τα πολύ ωραία εργαλεία! Καλή σχολική χρονιά!!! :)

Digi-digi template

Back to TOP